Universiteit Leiden

nl en

Cor den Ridder

Buitenpromovendus

Naam
Drs. C.J.A.I. den Ridder
Telefoon
+31 71 527 1646
E-mail
c.j.a.i.den.ridder.2@umail.leidenuniv.nl

Werktitel proefschrift: 'Het kabinet De Geer en de Duitse dreiging: de invloed van politiek-economische netwerken op het Nederlandse veiligheidsbeleid (augustus 1939 - september 1940)'.

Meer informatie over Cor den Ridder

Midden in een tijd van oplopende spanning en oorlogsdreiging trad op 10 augustus 1939 het tweede kabinet De Geer aan. Drie weken later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het voornaamste doel van het kabinet De Geer was het om Nederland als neutrale staat buiten die oorlog te houden. In de Eerste Wereldoorlog was dat het kabinet Cort van der Linden immers ook gelukt. Formeel volgde De Geer daartoe in zijn buitenlandse politiek en op defensiegebied een beleid dat 'gewapende neutraliteit' genoemd werd. Dat beleid mislukte. Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland aan. Het hele land werd bezet. Het kabinet de Geer vluchtte naar Engeland.

Ik wil met mijn onderzoek laten zien, dat in tijden van crisis en oorlog, waar zaken achter de schermen geregeld worden,  institutionele bronnen  in hun historische informatievoorziening beperkt zijn. Het gebruik van andersoortig bronnenmateriaal,  zoals egodocumenten, biografieën,  dagboeken  en bedrijfsarchieven, zal het 'geprogrammeerde' beeld over het kabinet De Geer in een ander perspectief kunnen zetten,  kunnen aanvullen of nuanceren en misschien zelfs  kunnen corrigeren. 

Ik heb Geschiedenis gestudeerd aan de Leidse Universiteit. Bijna twintig jaar was ik leraar geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Daarna werkte ik als onderwijscoördinator bij de Koninklijke Bibliotheek in het kader van Het Geheugen Van Nederland. Mijn hoofdtaak was het stimuleren van het (her)gebruik van gedigitaliseerde erfgoedcollecties van het Geheugen in het onderwijs. 
 

Buitenpromovendus

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Instituut voor Geschiedenis
  • Geschiedenis diversen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie