Universiteit Leiden

nl en

A.C. Miers

Universitair docent

Naam
Dr. A.C. Miers
Telefoon
+31 71 527 3688
E-mail
acmiers@fsw.leidenuniv.nl

Anne Miers is Universitair Docent in ontwikkelingspsychopathologie bij de afdeling Ontwikkelings-en-Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. 

Anne behaalde haar Bachelor Psychologie in 2001 aan de University College London. Tussen 2001 en 2003 werkte ze als kwantitatief onderzoekster bij een hoogstaand onderzoeksbureau, The National Centre for Social Research (NatCen), in Londen. Bij NatCen werkte ze aan grote longitudinale studies, waaronder de Millenium Cohort Study (MCS). Hierna volgde ze de master Child Development aan het Institute of Education, Londen, die ze in 2004 cum laude afrondde. Na het behalen van haar MSc verhuisde ze naar Nederland waar zij is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden (2010). Haar promotieproject is getiteld: "Bias or Reality? Negative perceptions of ambiguous social cues, social performance and physical arousal in socially anxious youth". 

Anne is gepromoveerd op de Social Anxiety and Normal Development Study (SAND). Dit project werd onder de begeleiding van Prof. P. M. Westenberg en dr. A. W. Blöte uitgevoerd tussen 2005 en 2010. Het is een unieke en grote longitudinale studie naar sociale angst bij kinderen en adolescenten. Tijdens haar promotieproject richtte Anne zich op verschillende negatieve gedachten bij sociaal angstige adolescenten en onderzocht of deze gedachten op waarheid zijn gebaseerd. 

Tijdens haar post-doctoraal project heeft Anne gekeken naar zowel de interpersoonlijke als de intrapersoonlijke factoren die een rol zouden spelen bij de ontwikkeling van ernstige sociale angst, en heeft zich hierbij gefocust op de longitudinale gegevens van de SAND studie. Hiervoor maakte Anne gebruik van complexe statistische technieken zoals 'Latent Class Growth Modelling'.

Onderzoek

In haar huidig onderzoek richt Anne zich op het uitvinden van nieuwe interventie technieken om het niveau van sociale angst bij tieners te doen verminderen. Ze kijkt naar de rol van leeftijdsgenoten in dit proces. Het verbeteren van interventies voor sociale angst bij jongeren is van groot belang en Anne wil hier aan bijdragen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken welke technieken de angst het meest doen verminderen, zoals in het 'micro-trial' project wordt onderzocht, in samenwerking met TNO, UvA, en RU. Daarnaast is ze geïnteresseerd in nieuwe manieren om de aard van psychopathologie te onderzoeken, bijvoorbeeld door network analysis en experience sampling methodology (ESM). 

Onderwijs

 • Coördinator Clinical Child and Adolescent Psychology 
 • Coördinator Advanced Child and Adolescent Psychiatry 
 • Begeleiding van professionele-en-onderzoekmaster student scripties 
 • Begeleiding van professionele-en-onderzoekmaster student stages

Beurzen

 • 2016 ZonMw-NWO, Programma 'Effectief werken in de jeugdsector'. Awarded to Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and partners (€27,848) 
 • 2010 NWO, FES-Leren Programma 4: De lerende adolescent: Kiezen, beslissen en sociale cognitie. co-applicant (€ 75,000) 

Prijzen

 • 2010 PhD prize for best article of the academic year 2009-2010, Leiden University 
 • 2004 Prakesh De Silva 1st Prize awarded by Convocation Trust for MSc, IOE, University of London 

Begeleiding promovendi

 • S. L. M. Jakobsson Mansson, “Trial of blended care intervention in treating adolescents with social anxiety disorder”, 2017 - present. 
 • S. Vogelaar, Nederlandse Wetenschap Agenda (NWA) project "Verbinding onderwijs-jeugdzorg", start april 2018.

Registraties

 • Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)
 • Association for Psychological Science 
 • International Society of Affective Disorders 

Handige links

LinkedIn profiel   
Research Gate profiel
Website: www.sasr.nl 
Google scholar

Universitair docent

 • Faculteit der Sociale Wetenschappen
 • Instituut Psychologie
 • Ontwikkelings- & Onderwijspsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3B42

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie