Logo Universiteit Leiden.

nl en

Legal Tech Challenge 'Toegang tot Recht'

Een juridisch probleem oplossen is best lastig. Formele procedures, juridisch taalgebruik, hoge kosten? Kun je dat soort zaken tegenwoordig niet makkelijker regelen?

Hoe ziet de juridische dienstverlening er in de toekomst uit? Dit is het vraagstuk dat centraal staat in de Legal Tech Challenge.

Innovatie en technologische ontwikkelingen hebben in diverse sectoren veranderingen teweeg gebracht. Als we kijken naar de juridische dienstverlening is er nog veel ruimte voor vernieuwende initiatieven. We nodigen je daarom uit om mee te bouwen aan de toekomst van de juridische dienstverlening. Doe je mee?

Wat ga je doen?

Tijdens de Legal Tech Challenge bedenk jij slimme digitale oplossingen rondom het thema toegang tot recht.
Doe mee en…
●    Profileer jezelf bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid
●    Ontwikkel je vaardigheden onder professionele begeleiding
●    Innoveer de juridische wereld met jouw ideeën 
●    Breid je CV uit met waardevolle praktijkervaring
●    Krijg de kans om een prototype te bouwen van jouw idee

Heb je interesse?

Meld je nu aan

Uitdagingen

Als DUO je studiefinanciering - in jouw ogen onterecht - stop heeft gezet kun je snel in financiële problemen komen. Maar een bezwaarprocedure kan best even wat tijd kosten.

Bedenk een slimme oplossing om deze bezwaarprocedure te versnellen. Of bedenk hoe studenten de periode waarin het bezwaar loopt financieel kunnen overbruggen.

Bij het huren van je kamer heb je borg betaald aan de verhuurder. Bij het beëindigen van de huurovereenkomst krijg je de borg terug als het goed is. Maar dat gaat nog weleens mis. Bijvoorbeeld door gedoe over het opleveren van de kamer, of uitstelgedrag van de verhuurder om de borg terug te betalen.

Bedenk op welke manier dit deel van het huurproces slimmer en handiger kan worden vormgegeven.

Je volgt naast je studie in Nederland een masteropleiding in het buitenland en behaalt daar je diploma. Je dient een aanvraag in bij het Nuffic om je diploma te laten waarderen, maar deze wordt afgewezen.

Bedenk een slimme oplossing voor de bezwaar/beroepsprocedure.

In alle delen van de samenleving lenen we spullen aan elkaar uit. Bijvoorbeeld kleding, fietsen of elektrische apparaten. Indien het uitgeleende verloren gaat of beschadigd raakt kan er een meningsverschil ontstaan tussen jou en de persoon aan wie je iets uitgeleend hebt. Bijvoorbeeld of je spullen hersteld of vervangen moeten worden, of dat je recht hebt op een schadevergoeding.

Bedenk een slimme oplossing voor het vastleggen van de afspraken bij het lenen en uitlenen van spullen om problemen achteraf te voorkomen.

De gemeente verleent de snackbar voor een studentenflat een vergunning voor het plaatsen van een 6 meter hoge frietzak op de stoep voor de zaak. Hierdoor wordt het zicht van de studenten in de flat ernstig belemmerd en de studenten willen de plaatsing tegenhouden.

Bedenk een snelle oplossing voor de bezwaar/beroepsprocedure bij de gemeente.  

Wil je daarmee aan de slag tijdens de Legal Tech Challenge? Dat kan natuurlijk ook. Geef dat bij het aanmelden aan door ‘wildcard’ aan te vinken.

Wie kan meedoen?

Studeer jij aan een Nederlandse HBO- of WO-instelling? Dan kun je meedoen aan deze challenge! Ook als je geen rechten studeert, dat is geen probleem, je bent van harte welkom.

Wat kun je winnen?

●    Schop jij het tot de finale? Dan mag je jouw idee presenteren aan de Minister voor Rechtsbescherming!
●    De winnaars krijgen een plek in de Venture Academy, een Leids startup programma
●    De winnaars krijgen hulp bij het bouwen van een prototype

Bekijk het programma

Op de Programma pagina vind je de beschrijving van de activiteiten en data voor de Legal Tech Challenge. Alle workshops zijn online van 16:00 - 18:00.

Programma

De challenge wordt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid georganiseerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de Hogeschool Leiden en Stichting PLNT.

Deze website maakt gebruik van cookies.