Universiteit Leiden

nl en

'Gekwalificeerde docenten voor de klas is noodzaak'

In het voortgezet onderwijs is er een groot tekort aan leraren. Daarom staan er steeds vaker onbevoegde leraren voor de klas.

Een slechte zaak volgens Annemarie Thomassen, opleidingsdirecteur Lerarenopleiding van het ICLON (Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing) van de Universiteit Leiden. 'Als u naar de dokter gaat wilt u ook niet geholpen worden door een onbevoegde dokter,' zegt Thomassen in het RTL Nieuws (item start op 10:55). 'Het is erg belangrijk dat er goed gekwalificeerde docenten voor de klas staan.'

Scholen voelen zich gedwongen onbevoegde docenten aan te nemen, omdat er een tekort is aan gekwalificeerde docenten. Dit speelt vooral bij de vakken Nederlands, wiskunde en Engels. Het tekort is ontstaan doordat veel ervaren leraren met pensioen zijn gegaan, en er niet voldoende nieuwe worden opgeleid.

'Het is zo belangrijk dat wij nu echt actie moeten ondernemen. Dat betekent dat universiteiten iets moeten gaan doen aan toelatingseisen. Vakverenigingen in het voortgezet onderwijs moeten ook iets aan doen aan het tekort. We moeten met z'n allen de schouders er onder zetten,' aldus Thomassen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.