Universiteit Leiden

nl en

Humans of Humanities

In de serie Humans of Humanities, lichten wij iedere twee weken een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten uit.

Deze portretten geven je een kijkje achter de schermen: Wie zijn wij en wat doen we? Zo krijgt onze faculteit een gezicht en vertellen we de verhalen van hen die de Faculteit Geesteswetenschappen vormen.

Voor vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met de nieuwsredactie.

'Studenten stellen soms vragen waar ik hard over moet nadenken’ - Claartje Levelt, hoogleraar eerste taalverwerving

Claartje Levelt is hoogleraar eerste taalverwerving. Ze onderzoekt hoe baby's en peuters hun moedertaal leren. Naast haar werk is ze graag muzikaal bezig.

Lees het volledige interview

Eerdere interviews

‘Ik wilde niet over mensen schrijven, maar mensen een stem geven’

Als vrouw kan het knap lastig zijn om in Japan en Korea te werken, ontdekte Yorum Beekman. Het was reden voor haar om te promoveren op het onderwerp: ‘Ik dacht: hé, dat is interessant!’

Lees het volledige interview

‘Mijn enige voorwaarde was een uitwisseling naar Leiden’

Hij studeerde Neerlandistiek, deed Nederlands literatuuronderzoek voor zijn stage, en werkte bij de HEMA: de Hongaarse Márton Biró (26) kwam op uitwisseling naar Nederland en besloot te blijven.

Lees het volledige interview

‘Ik hoop dit werk nog heel lang te doen’

Aphroditi Zoulfoukaridis is manager van LeidenGlobal, een samenwerkingsverband van verschillende faculteiten aan de universiteit en andere academische en culturele instellingen in Leiden. In haar vrije tijd bezoekt ze graag culturele evenementen en ze houdt van reizen.

Lees het volledige interview

‘Het leukste was om mensen iets te kunnen leren’

Betty de Jonge is een begrip voor onze faculteit. Als de persoon achter AskBetty wist ze elke vraag over Office te beantwoorden. Sinds juli 2022 is ze officieel met pensioen.

Lees het volledige interview

‘Een LHBT+-identiteit is geen last maar een bron van inspiratie’

Asa Splinter wist het als tiener al zeker: die wilde Japans studeren in Leiden. Een havo-diploma en veranderde wetgeving leken roet in het eten te gooien, maar Asa zette door. Na tien jaar studeren behaalde die een masterdiploma Japans én werd genomineerd voor de IHLIA-scriptieprijs voor de beste scriptie van Nederland en Vlaanderen op het gebied van LHBT-geschiedenis.

Lees het volledige interview

‘Ik probeer voor de camera een bedje van comfort te creëren’

Thomas Vorisek is videocoördinator. Door toeval pakte hij in zijn studententijd een nieuwe hobby op en daar maakt hij nu zijn bestaan van in zijn huidige baan. In zijn vrije tijd is Thomas graag op het strand te vinden.

Lees het volledige interview

‘Als neerlandica heb je de skills om hiphop te onderzoeken’

Aafje de Roest heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Van een tiener die graag naar hiphop luisterde, werd ze een promovenda die onderzoekt hoe jongeren hun culturele identiteit vormen aan de hand van Nederlandstalige hiphop.

Lees het volledige interview

‘Van elke dag negen tot vijf zou ik heel ongelukkig worden’

Rogier Creemers is universitair docent Moderne Chinese Studies. Waar hij in zijn onderwijs graag de uitdaging zoekt, probeert hij in zijn vrije tijd juist terug naar de basics te gaan en is hij liever met zijn handen bezig.

Lees het volledige interview

‘Wat hier gedaan wordt, heeft invloed op de wereld van morgen’

Rafaëlle Kwakkel is student Literary Studies: Literature in Society. Naast haar studie werkt ze bij Studium Generale en is ze graag creatief bezig.

Lees het interview

‘Nederlands is zoveel meer dan alleen d’s en t’s spellen’

Femke is een derdejaarsstudent Nederlandse taal en cultuur. Ze deed een bestuursjaar, liep stage in coronatijd en heeft vooral een passie voor haar moedertaal.

Lees het volledige interview

‘Ik ben er volledig voor gegaan’

Marnix van der Gun (42) woont zijn hele leven al in Den Haag. Hij begon zijn loopbaan als profvoetballer en koos na een blessure voor een maatschappelijke carrière. Nu werkt hij al bijna acht jaar bij de universiteit.

Lees het volledige interview

'Ik zoek uit waar een vreemd verhaal vandaan komt' 

Peter Burger is universitair docent van de master Journalistiek en Nieuwe Media en medeoprichter van Nieuwscheckers. Hij geeft nu het vak Factchecken aan de Universiteit Leiden. Daarnaast begeleidt hij scripties en stages en doet hij onderzoek naar de betrouwbaarheid van nieuws en berichten op social media.

Lees het volledige interview

‘Schrijven vind ik een van de leukste dingen om te doen’

Anneloes van Iwaarden werkt deeltijd als communicatieadviseur bij het Centre for Linguistics (LUCL). Ze groeide op in Engeland, Zwitserland en Nederland waar ze uiteindelijk internationale betrekkingen is gaan studeren. Maar haar passie was altijd schrijven.

Lees het volledige interview

‘Ik verlang wel weer naar dagen op kantoor’

Sarah Michiel is instituutsmanager van het NIMAR en woont al sinds 2012 in Marokko. Bijna alle medewerkers van het NIMAR in Rabat werken door coronamaatregelen niet meer op locatie en alle bezoeken en conferenties moesten worden afgezegd. Sarah werkt sinds 20 maart vanuit België, waar ze ooit opgroeide. Daar probeert ze de zaken zo goed mogelijk te regelen, ook al mist ze haar appartement en katten in Rabat.

Lees het volledige interview

‘Kunst is de constante factor in mijn leven’

Anna Loh is een derdejaars student van de bacheloropleiding Arts, Media and Society. We spraken met Anna over hoe het is om een ​​scriptie te schrijven tijdens COVID-19, Instagram-selfies in het museum en opgroeien in het buitenland.

Lees het volledige interview

‘Wees realistisch over wat je kunt doen in deze moeilijke tijden’

Maxine David is docent European Politics bij het Instituut voor Geschiedenis en een bezige bij als het op onderwijs aankomt. Toen het ene na het andere land zijn grenzen sloot vanwege het coronavirus was ze in de Verenigde Staten. Met de nodige moeite slaagde ze erin een vlucht te boeken naar haar eigen land, Engeland, en sindsdien werkt ze daar vanuit huis.

Lees het volledige interview

‘Promoveren is een uitdaging maar kan ook heel leuk zijn’

Hao Liu verhuisde van China naar Leiden om haar PhD traject te volgen aan het Instituut voor Wijsbegeerte. Hoe is het om te promoveren zo ver van huis?

Lees het volledige interview

‘Door de online videocolleges móet ik wel uit mijn pyjama stappen'

Esa Kasmir (21) is derdejaarsstudent International Studies en doet de minor Filosofie. Hoe gaat hij om met de huidige situatie en hoe houdt hij contact met vrienden en familie?

Lees het volledige interview

'Samen komen we hier doorheen, dat weet ik zeker'

Rob Goedemans (52) is informatiemanager bij de afdeling Informatisering & Facilitaire Zaken (IFZ) en lid van het decentraal crisisteam. Hij houdt zich bezig met het faciliteren van en informatievoorziening rondom afstandsonderwijs. We vroegen Rob hoe hij onze faculteit door deze hectische periode heen sleept.

Lees het volledige interview

‘Lesgeven houdt me jong en scherp’

Universitair Hoofddocent Asghar Seyed Gohrab ziet het als zijn taak om studenten te vertellen over Iran, zijn land van herkomst. Hij doet onderzoek naar verbintenissen tussen heden en verleden door middel van ‘de magische driehoek’: Perzische literatuur, politiek en religie.

Lees het volledige interview

‘We mogen wel wat trotser zijn’

In een tijd waarin de geesteswetenschappen onder druk staan, is wetenschapscommunicatie nóg belangrijker, vindt Christine Smittenaar, hoofd van de afdeling Communicatie en Marketing: ‘Ik vind het een uitdaging om de trots die er is naar boven te halen en uit te dragen.’

Lees het volledige interview

‘Het geeft voldoening om studenten op de juiste weg te helpen’

Haar voorliefde voor China zorgde ervoor dat ze Chinees ging studeren en in haar derde studiejaar op uitwisseling ging. Als buitenlandcoördinator bij het Humanities International Office begeleidt Karin Aalderink (45) nu zelf studenten die naar het buitenland gaan.

Lees het volledige interview

‘Dankzij mijn baan ontmoet ik nieuwe mensen, dus het voelt niet als werken’

Vivian Ng studeert Global Political Economy, een masterspecialisatie van International Relations, en is de coördinator van het Humanities Buddy Programme. Ze komt uit Maleisië en heeft overal ter wereld gestudeerd. Tijdens haar studie onderzoekt ze illegale politieke economie, en als coördinator zorgt ze ervoor dat internationale studenten zich thuisvoelen.

Lees het volledige interview

‘Egypte gaat niet enkel over piramides en mummies’

Egyptologe Lara Weiss is conservator bij het Rijksmuseum voor Oudheden en sinds 2017 ook leidster van het VIDI-onderzoeksproject 'Walking Dead'. Uit het project rolt de tentoonstelling ‘Sakkara: Leven in een dodenstad’, die vanaf 10 maart 2020 in het RMO te zien zal zijn.

Lees het volledige interview

‘Ik ben lang onrustig geweest, maar dat is nu klaar’

Ferdinand Harmsen (49) is ICT- en Onderwijscoördinator. Hij helpt opleidingen die ICT willen inzetten om onderwijs te verbeteren. Al zijn hele leven is hij bezig met IT, alhoewel dit oorspronkelijk niet zijn roeping was: ‘Het bleek een heel mooi instrument om te doen wat me echt boeit.’

Lees het volledige interview

‘Bij Japanstudies voelde ik me op mijn plek’

Jemima Sint Nicolaas (22) is studente aan de masteropleiding East Asian Studies. Naast haar studie loopt ze stage bij LeidenGlobal, is ze student-assistent en heeft ze een baantje als koffie barista.

Lees het volledige interview

‘Voor de klas staan is mijn ware doel’

Voordat Maria Gabriela Palacio Ludeña docent International Studies aan Universiteit Leiden werd, was zij ambtenaar in Ecuador. Haar hele leven had ze de wens om les te geven en uiteindelijk belandde ze bij Universiteit Leiden.

Lees het volledige interview

‘Ik geniet erg van de vibe van het onderwijs’

Arbeidsmarktvoorbereiding, al dan niet in het curriculum, komt steeds prominenter aan bod bij veel onderwijsinstellingen. Dat merkt Atse Fokkens (39) in zijn werk als loopbaanadviseur en stagecoördinator. Hij vindt het een goede zaak dat er meer aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van studenten op de arbeidsmarkt.

Lees het volledige interview

‘Onderzoek en vrije tijd staan bij mij niet altijd los van elkaar’

Andrew Shield (35) is universitair docent en mede-oprichter van het Leiden Queer History Network. Geschiedenis, migratie en seksualiteit zijn onderwerpen waar hij gepassioneerd over is en in doceert. Hij schreef een boek over immigranten tijdens de seksuele revolutie en een boek over hedendaagse immigranten die gebruik maken van de Grindr, een datingapp voor homoseksuelen.

Lees het volledige interview

‘Het uitzoeken en oplossen van problemen vind ik het leukste’

Als studieadviseur en -coördinator van twee bacheloropleidingen en twee masteropleidingen heeft Pui Chi Lai (35) genoeg om handen. Maar naast haar werk zit ze niet stil en volgt ze een promotietraject aan de Universiteit van Macau.

Lees het volledige interview

‘Door literatuur leef je vier keer meer’

Docent en onderzoeker Latijns-Amerikastudies Gabriel Inzaurralde wilde als jonge jongen niets liever dan schrijver worden. Hij schrijft nog steeds en geeft daarnaast lessen uit de Latijns-Amerikaanse literatuur en cultuur door aan zijn studenten. ‘Mijn colleges zijn een voortdurende poging om een geest die gesloten is weer open te maken.’

Lees het volledige interview

‘Ik hou ervan om zelfstandig te kunnen werken’

Tussen geesteswetenschappendecaan Mark Rutgers en zijn drukke agenda zit bestuurssecretaresse Jonique van Hooff. Aan haar de taak om de decaan de rust te geven om zijn werk te kunnen doen. ‘Ik ben heel blij als het toch weer lukt om, na het gepuzzel met drukke agenda’s, de dingen goed te kunnen regelen.’

Lees het volledige interview

‘Een duik in het diepe past bij mij’

Ze begon als ICT’er maar stortte zich na 7 jaar in het bedrijfsleven in een heel ander vakgebied: Islamitische Theologie. Mede-oprichtster van de Leiden Islam Academie Fatiha Azzarhouni werkt nu op de Universiteit Leiden aan het vergroten van het begrip van de islam in de Nederlandse samenleving.

Lees het volledige interview

‘Ik wil Leiden zo leuk mogelijk maken voor internationale studenten’

Twee jaar geleden verhuisde Danae Barboudi (26) van Griekenland naar Nederland om in Leiden te studeren. Naast haar studie is ze ook een van de mensen die de Orientation Week Leiden (OWL) organiseert – de introductieweek voor internationale studenten.

Lees het volledige interview

‘Zeg maar gewoon Patrick’

Eén van de vaste gezichten van onze faculteit is receptiemedewerker Patrick Moerland (39). Hij werkt al 17 jaar voor de universiteit en heeft duidelijk passie voor zijn werk. Je kunt bij hem langs voor gevonden voorwerpen, lastige vragen of als je de weg naar je collegezaal niet weet. Maar, Patricks werk gaat veel verder dan achter de balie zitten.

Lees het volledige interview

‘Ik ben een idealist’

Marcel Belderbos (31) studeerde Geschiedenis en Internationale betrekkingen en werkt sinds een jaar aan de Faculteit Geesteswetenschappen als Beleidsmedewerker onderzoek. De samenwerking van verschillende actoren op de faculteit boeit hem. En: ‘Ik geloof écht dat de wereld beter wordt van het werk dat wij hier doen.’

Lees het volledige interview

‘Ik ben opgegroeid onder de tekentafel’

Architect Elisa Meijer is het gezicht van de Humanities Campus. Ze kent alle panden, van de Reuvensplaats tot de Matthias de Vrieshof tot in de hoekjes. Al ruim drie jaar houdt ze zich als huisvestingsadviseur bezig met alles wat nodig is om een nieuwe campus te ontwikkelen.

Lees het volledige interview

‘Ik wil families helpen de cirkel van armoede te doorbreken’

Jaira Sona Chin (24) is een tweedejaarsstudente van de Engelstalige bacheloropleiding International Studies in Den Haag. Drie jaar geleden richtte ze haar eigen NGO op: het Sona Pushkar Project. Hiermee helpt ze families uit een Indiaas dorp de armoedecirkel te doorbreken.

Lees het volledige interview

'Het begon toen ik bij een vriendje Super Mario Bros zag.'

Wat baalde hij dat hij destijds niet mee kon op archeologische veldonderzoek naar de Caraïben. In plaats daarvan bracht hij zijn tijd voornamelijk achter de computer door, om zijn proefschrift af te maken. Maar ook om zo af en toe te gamen; een persoonlijke passie die uiteindelijk resulteerde in zijn huidige baan. Angus Mol (34) is sinds februari vorig jaar docent bij het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH).

Lees het volledige interview

‘Mijn research is eigenlijk een soort me-search’

Ik ben Eliza Steinbock, 38 jaar en geboren en getogen in Louisville, Kentucky in de Verenigde Staten. Vanaf 2014 werk ik aan de Universiteit Leiden waar ik lesgeef en onderzoek doe naar genderrepresentatie, met name de representatie van transseksuele mensen, in cultuur en media.

Lees het volledige interview

‘Ik ben blijven hangen en inmiddels werk ik hier al 33 jaar’

Iedere dag rijdt Arie Kraaijenoord (64) rond in zijn blauwe wagentje om de post te bezorgen in en rondom het Lipsiusgebouw. Al sinds het bestaan van de huismeesterpost werkt hij bij de Algemene Dienst van de campus.

Lees het volledige interview

‘Tijdens 444 laten we zien waar Humanities voor staat’

Direct na haar studie, Culturele Antropologie en Media Studies, werd Lyonne van Gaalen (25) in september 2017 trainee bij LDE (de strategische alliantie tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit). Tijdens haar tweede en laatste traineejaar coördineert ze de activiteiten voor het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden voor Geesteswetenschappen.

Lees het volledige interview

‘Ik heb altijd geweten dat ik de wetenschap in wilde ’

Kunsthistorica Elizabeth den Hartog bestudeert al 32 jaar middeleeuwse sculpturen aan de Universiteit Leiden. Als een ware detective duikt ze gebouwen, boeken en archieven in, op zoek naar de culturele betekenis achter bijzondere beeltenissen.

Lees het volledige interview

'Met mijn opgedane kennis wil ik in Ghana zorgen voor een positieve impact'

'Ik ben Erik Owusu, 20 jaar oud en ik ben een bachelorstudent Urban Studies in Den Haag. Ik ben geboren in Nederland, maar heb 7 jaar in Ghana gewoond. Hier zag ik veel verschillende steden, culturen en sociale structuren. Dat zette me aan het denken: wat als ik al die dingen verder zou kunnen bestuderen?'

Lees het volledige interview

‘Ik vind onze faculteit heel divers, uniek en open’

Ik ben Karin van der Zeeuw, 56 jaar en ik werk al 39 jaar in diverse functies bij de faculteit Geesteswetenschappen. Naast een fulltime baan als hoofd Onderwijsondersteuning en onderwijslogistiek ben ik ook mantelzorger voor mijn schoonmoeder van 87 en mijn zus van 76, die op een dijkje in Zeeland woont.

Lees het volledige interview

‘Mijn handtekening staat boven die van Willem-Alexander’

Mijn naam is Rachel van den Berg en ik ben 24 jaar. Afgelopen jaar heb ik mijn masterdiploma in Korean Studies gehaald en momenteel werk ik als Logistics Officer bij Hyundai Global Services Europe.

Lees het volledige interview

‘Als ik iets niet ben, is het dogmatisch’

Ik ben Pepijn Reeser, 34 jaar en ik ben in 2008 afgestudeerd als historicus. Sinds een jaar of tien werk ik in de museumwereld, vooral als zzp’er. Mijn belangrijkste project, waar ik sinds 2016 bij betrokken ben, is het Taalmuseum. De Universiteit Leiden is één van onze founding partners.

Lees het volledige interview

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.