Logo Universiteit Leiden.

Alternatief huisvestingsaanbod

De bouw van de Humanities Campus heeft grote gevolgen voor de bewoners van het wooncomplex bij de Doelensteeg, van woningcorporatie de Sleutels. Het zal nodig zijn om 58 woningen te slopen. Gemeente en universiteit doen hun uiterste best om aantrekkelijke alternatieve woonlocaties te ontwikkelen in samenwerking met de woningcorporatie.

In opdracht van de gemeenteraad heeft de gemeente gezocht naar alternatieve woonlocaties binnen de Leidse singels. Er zijn nu vier te ontwikkelen woonlocaties in beeld: de Waardgracht (DUWO-locatie), de Langegracht (stadsbouwhuislocatie), en de Kaiserstraat (Plexuslocatie) liggen in de binnenstad. De Paviusstraat (naast het Poortgebouw) ligt buiten de Leidse singels. Op de foto bovenaan deze pagina is een impressie van de Kaiserstraat (Plexuslocatie) te zien.

Gemeente en universiteit vinden het belangrijk dat er goede alternatieve woningen komen die aansluiten bij de wensen van de bewoners. De universiteit en gemeente willen graag met De Sleutels samenwerken, zodat een passend woningaanbod gedaan kan worden aan de bewoners van het Doelencomplex. Hierbij gaan de universiteit en gemeente zich binnen hun mogelijkheden tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat de bewoners in één keer naar de woning van hun keuze kunnen.

In een Sociaal Plan dat door De Sleutels zal worden opgesteld, staan de collectieve spelregels waar een aanbod aan de bewoners aan moet voldoen. Hierin zal aandacht zijn voor een zorgvuldig verhuisproces en het ontzorgen van de bewoners.

Ondersteuning van bewoners

De gemeente en de Universiteit Leiden willen zich inzetten om bij de verdere uitwerking van het herhuisvestingsplan en in samenwerking met de Sleutels, zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners. Bijvoorbeeld door hulp bij verhuizen of het aanbrengen van benodigde aanpassingen in de nieuwe woning.