Logo Universiteit Leiden.

Schets van college-vormen van voorjaar 2021

In het voorjaar gaat HOVO colleges aanbieden in drie verschillende vormen: de vorm van een videoconferentie (real time waarbij opnames kunnen worden gemaakt), een hybride vorm (dus live en digitaal tegelijk) en in de vorm van een video.

College in de vorm van een videoconferentie

Waarschijnlijk bent u bekend met programma's als Zoom, Google Meet en misschien Microsoft Teams. Wanneer HOVO een college organiseert via een van deze programma's krijgt u een link toegestuurd waarmee u op de afgesproken tijd kunt inloggen op de 'bijeenkomst'. Doorgaans wordt bij de link een wachtwoord gegeven.

U kunt de bijeenkomst bijwonen met of zonder camera. Het kan ook zonder microfoon, maar dan bent u wel de spreekwoordelijke fly on the wall. Voor een docent is het meestal fijn als de deelnemers wel te zien zijn, maar hun microfoon alleen open zetten als ze het woord nemen.

In videoconferenties kunt u vragen stellen en met anderen discussiëren. Dat kan nl. niet alleen direct via de microfoon, maar ook via een chatfunctie, of u kunt uw hand opsteken tot u het woord krijgt. Per docent en groep zullen de afspraken over de manier waarop u kunt interrumpen verschillen.

Hybride colleges, live en digitaal tegelijk

Deze vorm gebruikt het HOVO van de Universiteit Leiden veruit het meeste. In de zaal worden 15 tot 30 personen toegelaten om het college live te volgen. De medewerkers van het HOVO maken een opname van de docent terwijl deze het college geeft. Deze loopt synchroon met een opname van de powerpoint of andere presentatie.  De opnames worden gepubliceerd in Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Wie daar gaat kijken ziet een  twee vensters naast elkaar, één met de sprekende docent en één met de presentatie.

We hebben een opname gemaakt in de vorm van een hybride college waarbij een powerpoint wordt getoond. In de opname geeft de coördinator van HOVO bovendien aan hoe u het beeld kunt aanpassen.

Colleges in de vorm van een video

Colleges in deze vorm kunt u op uw eigen tijd kijken. U krijgt een link naar de opnames. Deze link is maar een beperkte tijd geldig. Wanneer dat nodig is kunnen we deelnemers een nieuwe sturen. Het beeld toont twee vensters: één met de sprekende docent en één met de presentatie. U kunt de vensters apart van elkaar vergroten.

Docent Annet van Wiechen, die colleges in deze vorm geeft, heeft een proefvideo gemaakt.