Logo Universiteit Leiden.

nl en

Pleidooi voor een nationale defensie tegen virussen

Op 28 maart verscheen in Trouw een artikel van Adam Cohen. Hij pleit voor een nationale defensie tegen virussen.

Wie afgelopen najaar de colleges over gezondheidsinterventies heeft gevolgd zal het standpunt van Cohen misschien niet helemaal als een verrassing komen. Maar in zijn essay doet hij nu ook een heel duidelijke oproep. Mondiale virusuitbraken als die van Corona zijn onvermijdelijk in de moderne tijd, zegt hij, en we zijn niet goed beschermd daartegen in het huidge geprivatiseerde systeem van vaccin- en geneesmiddelontwikkeling.

Hij vergelijkt de vaccin- en geneesmiddelontwikkeling met defensie. Een leger moet je oefenen en up to date houden. Niemand denkt erover dat te privatiseren. Toch hebben we dat met onze defensie tegen virussen gedaan. Maar heeft een private onderneming er baat bij steeds paraat te staan voor een mogelijke inval? En zal een private onderneming zijn kennis uitwisselen om sneller tot een oplossing te komen?

Lees het essay in Trouw.

Adam Cohen is lid van de commissie van het HOVO. Hij is emeritus hoogleraar klinische farmacologie van de Universiteit Leiden en directeur van de adviesafdeling van het Centre for Human Drug Research, dat gelieerd is aan het LUMC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.