Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Russisch en het Oekraiens

Egbert Fortuin in de nieuwsbrief van de Universiteit Leiden over Taal in oorlog. De veranderende positie van het Russisch in Oekraïne.

In de zomer van 2023 gaf Egbert Fortuin een interview over Taal in oorlog. De veranderende positie van het Russisch in Oekraïne. Wie overweegt de colleges van HOVO over het Russisch en het Oekraiens te volgen bij HOVO kan hier vast een idee krijgen van de inhoud van de colleges. 

Maar natuurlijk bieden de colleges meer. De eerste colleges zullen de overeenkomsten en verschillen in de twee talen betreffen, in grammatica, vocabulaire en schrift. Dit is bijzonder interessant aangezien Rusland de verwantschap van de talen en het grote aantal Russisch sprekenden in Oekraïnegebruikt om de oorlog te rechtvaardigen. In de laatste bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan de taalpolitiek in beide landen. 

In de afbeelding bovenaan dit bericht ziet u een postzegel met een afbeelding van het brood van Oekraïne, paljanytsja genaamd. Men zegt dat dit het woord is dat men onbekende soldaten laat zeggen om te horen of het een Oekraïener of een Rus is.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.