Logo Universiteit Leiden.

nl en

Quantessence

Op zoek naar de wortels van de werkelijkheid

Voor de live colleges komt u op een wachtlijst. Voor de colleges in digitale vorm kunt u zich nog inschrijven.

In quantum conversaties met familie en vrienden voel je je als een gids in de stad Londen voor extraterrestials, die toevallig niet weten wat een brug, een museum of een schilderij is. Het feit dat de meeste kwantumdingen niet met het blote oog waarneembaar zijn, betekent niet dat ze irrelevant zijn. Ook al hebben we er inmiddels een eeuw aan kunnen wennen, ze blijven grote onbekenden, maar de Quantessence der dingen is een blijvertje.

Het wordt een  reis vol ongewone geneugten voor de nieuwsgierige geest. Heel mooi met voldoende stof tot nadenken. We gaan in op tal van fundamentele aspecten van de moderne kwantumtheorie en de verbijsterende technologieën die eraan staan te komen om ons dagelijks leven overhoop te halen. Ik ga proberen op een gevarieerde manier over te brengen hoe tegen-intuïtief deze onderliggende realiteit zich gedraagt. 

Het verhaal heeft drie lagen, er is een eerste verhaallijn van beelden, een tweede ​​van vergelijkingen (Ja: vergelijkingen houden immers van mensen!), en een derde in termen van het gesproken woord, over wat het allemaal betekent. Het verhaal van een wetenschapper die geeft om een ​​bredere waardering van de diepere onderbouwing van het moderne natuurwetenschappelijke wereldbeeld.

(c) Sander Bais

Opzet van de colleges

  • De parels van de klassieke natuurkunde
  • De binnenwereld der dingen, the race to the bottom of things
  • Het quantum formalisme
  • Van Quantum informatie tot superstrings
  • De structurele hierarchie der materie: macroscopische quantum verschijnselen
  • Quantum informatie: qubits, computing en  teleportatie

4 dinsdagen
24 nov: 11.00-13.15 uur
1 dec: 11.00-13.00 uur
8 dec: 11.00-13.00 uur
15 dec: 11.00 -13.00 uur

En 1 donderdag
17 dec: 11.00-13.00 uur

Stadsgehoorzaal (Aalmarktzaal), Leiden

De opnames van de colleges komen steeds beschikbaar vanaf een week na de colleges. Tot eind januari kunt ze thuis bekijken op een tijd die u uitkomt.

Hoorcolleges.

Wie de colleges digitaal volgt, krijgt een link naar een opname van de live bijeenkomsten. De opnames kunnen niet worden gedownload; u kunt ze wel meermalen bekijken.

Thuis gemiddeld 2 uur studeren per bijeenkomst.
Enige bekendheid met met middelbare schoolkennis wis en natuurkunde
is wel nodigEn enige vertrouwdheid met de exacte wetenschappen wordt verondersteld.  

Studiemateriaal

Pdf-bestanden van de powerpoints.
Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.

Collegeserie in de zaal € 186,-
Collegeserie in digitale vorm € 138,-
Bij de prijzen zijn de digitale bestnden van de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen.

Docent

Sander Bais is emeritus hoogleraar Theoretische Fysica, Instituut voor Theoretische Fysica, Universiteit van Amsterdam. Als External Faculty Member verbonden aan het Santa Fe Institute for Complexity in de VS.

Persoonlijke pagina van Sander Bais op de website van de UvA.
 

 

Aanmelden

Er is geen plaats meer voor de live colleges. De nieuwe regels stellen een maximum van 50 deelnemers.

Aanmeldingsformulier voor de colleges in digitale vorm

Bovenstaande links leiden naar een aanmeldingsformulier voor alle deelnemers die geen aanspraken maken op korting, én voor medewerkers van de Universiteit Leiden (LEI) die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor de live colleges

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie een beroep wil doen op de kortingsmogelijkheden voor mensen met een inkomen rond het sociale minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.