Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Oerplanten

Overlevers in de Hortus botanicus Leiden

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vinden bezoekers meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Naar aanleiding van deze nieuwe presentatie geeft paleobotanicus Robbert Folmer een serie van vier colleges. In reuzenstappen gaat hij door de tijd: waarom vertelt een kleine afdruk van een plantje soms meer dan een heel skelet van een dinosaurus? Wat kunnen we leren van de planten die we aantreffen in de sedimenten van miljoenen jaren geleden? Aan de hand van voorbeelden uit hedendaags onderzoek en werk van naturalisten uit voorgaande eeuwen vertelt Robbert over het belang van planten in onze studie naar het verre verleden.

Hij legt uit hoe de eerste bodems ontstonden en wat de kolonisatie van het land door planten mogelijk maakte; hij verhaalt van grote veranderingen zoals neerstortende meteorieten en kometen die de ecologie wereldwijd beïnvloeden en legt belangrijke processen zoals de koolstofcyclus uit, die honderden miljoenen jaren geleden ontstond. Na een uur college bekijkt u met Robbert een plantengroep, zoals varens, naaktzadigen en de oudste bloemplanten. Aan de hand van de collecties vetplanten en vleesetende planten wordt de evolutie van een aantal kenmerken verder uitgewerkt.

Bron: Hortus botanicus Leiden.

4 vrijdagen
6, 13, 20, 27 maart
10.30-12.30 uur
Hortus botanicus Leiden

Werkvorm

Elke bijeenkomst 1 uur hoorcolleges met vragen met het karakter van lezingen, vervolgens rondleiding door de Hortus.
Thuis ca. 0,5 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Wordt per bijeenkomst digitaal verstuurd of op papier uitgereikt.
Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
PDFs van de powerpoints.

Colleges en studiemateriaal € 134,-
Met HOVO-fan-pas € 14,-

Docenten

Foto: Marieke Simons

Robbert Folmer is gespecialiseerd in het onderzoek naar fossiele planten, de paleobotanie. Hij werkt o.a. als rondleider en educatief medewerker in de Hortus botanicus Leiden.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie