Logo Universiteit Leiden.

nl en

Oerplanten

Overlevers in de Hortus botanicus Leiden

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vinden bezoekers meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Naar aanleiding van deze nieuwe presentatie geeft paleobotanicus Robbert Folmer een serie van vier colleges. In reuzenstappen gaat hij door de tijd: waarom vertelt een kleine afdruk van een plantje soms meer dan een heel skelet van een dinosaurus? Wat kunnen we leren van de planten die we aantreffen in de sedimenten van miljoenen jaren geleden? Aan de hand van voorbeelden uit hedendaags onderzoek en werk van naturalisten uit voorgaande eeuwen vertelt Robbert over het belang van planten in onze studie naar het verre verleden.

Hij legt uit hoe de eerste bodems ontstonden en wat de kolonisatie van het land door planten mogelijk maakte; hij verhaalt van grote veranderingen zoals neerstortende meteorieten en kometen die de ecologie wereldwijd beïnvloeden en legt belangrijke processen zoals de koolstofcyclus uit, die honderden miljoenen jaren geleden ontstond. Na een uur college bekijkt u met Robbert een plantengroep, zoals varens, naaktzadigen en de oudste bloemplanten. Aan de hand van de collecties vetplanten en vleesetende planten wordt de evolutie van een aantal kenmerken verder uitgewerkt.

Bron: Hortus botanicus Leiden.

4 bijeenkomsten
gestart vrijdag 6 maart 

10.30-12.30 uur
vervolg nog onbekend
Hortus botanicus Leiden

Werkvorm

Elke bijeenkomst 1 uur hoorcolleges met vragen met het karakter van lezingen, vervolgens rondleiding door de Hortus.
Thuis ca. 0,5 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Wordt per bijeenkomst digitaal verstuurd of op papier uitgereikt.
Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
PDFs van de powerpoints.

Colleges en studiemateriaal € 134,-
Met HOVO-fan-pas € 14,-

Docenten

Foto: Marieke Simons

Robbert Folmer is gespecialiseerd in het onderzoek naar fossiele planten, de paleobotanie. Hij werkt o.a. als rondleider en educatief medewerker in de Hortus botanicus Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.