Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Toepassingen van moleculairbiologische technieken

in biologie, archeologie, geneeskunde en forensisch onderzoek

Met de ontdekking van de polymerasekettingreactie (PCR) is het mogelijk geworden om van uiterst kleine hoeveelheden DNA voldoende kopieën te maken voor nadere analyse. Het heeft de weg geopend voor de ontwikkeling van een spectaculaire reeks van moleculairbiologische technieken die antwoord geven op – tot nu toe – onbeantwoordbare vragen in een heel scala aan wetenschapsgebieden.
In dit college zult u eerst worden ingeleid in de wereld van erfelijkheid en DNA door dr. Klaas Vrieling (UL). Prof.dr. Thijs van Kolfschoten (UL) neemt u mee naar het verre verleden. Hij gebruikt de moleculaire technieken om de maaginhoud van fossiele zoogdieren te analyseren.  Prof.dr. Bert Bakker (UL) laat zien hoe de medische speurtocht naar erfelijke afwijkingen bij de mens verloopt. Prof.dr. Peter de Knijff (UL) introduceert u in de wereld van de nieuwste forensische DNA-analysetechnieken. Prof.dr. Nico van Straalen (VU) zal u vertellen over het microbioom, de verscheidenheid aan microorganismen op de mens als gastheer – en de invloeden daarvan op het functioneren en de evolutie van die gastheer. Prof.dr. Paul Hooykaas (UL) zal, ten slotte, ingaan op het overbrengen van genen voor genetische modificatie van planten.

Sequentie data

5 woensdagen en 1 donderdag
5, 12, 19, 26 feb,
5 (do), 11 mrt
10.45-12.30 uur (NB Deze tijden wijken iets af van wat in de studiegids staat.)
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met vragen.

Studiemateriaal

Powerpoint na afloop van de colleges.

Colleges € 201,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-

Docenten

Klaas Vrieling, Moleculairbiologische technieken en Secundaire plantenstof­fen, Universiteit Leiden.

Thijs van Kolfschoten, Paleo- en Archeozoölogie en Quaternai­re biostratigrafie, Universiteit Leiden.
 

Bert Bakker, Klinische Genetica, LUMC.
 

Peter de Knijff, Populatie en Evolutiegenetica, LUMC.
 

Nico van Straalen, Dierecologie en evolutiebiologie, Vrije Universiteit Amsterdam.
 

Paul Hooykaas, Moleculaire Genetica, Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie