Logo Universiteit Leiden.

nl en

Kunstmatige intelligentie: idee en ontwikkeling

In 1769 beloofde Baron Wolfgang von Kempelen  keizerin Maria Theresia in het openbaar:  ”I will invent a machine for a more compelling spectacle within half a year.” Het idee van een schaakmachine was geboren.  Dat de eerste ‘machine’ een mens bevatte doet er even niet toe.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), van idee tot realisatie, bevat veel grote namen, zoals Babbage, Torres y Quevedo, Zuse en Nemes. Daarna kwamen omstreeks 1950 Turing (kunnen computers denken?) en Shannon (de grondlegger van de entropie van de informatie) met hun ideeën. De eerste AI-onderzoeksgebieden waren: schaken, 8x8 dammen, crypto-aritmetische puzzels (denk aan: send + more = money) en automatisch vertalen. Na 70 jaar zien we een onderzoekslandschap met veel hoogte- en enkele dieptepunten.

Schaakwereldkampioen Gary Kasparov werd verslagen in 1997. Er zijn nu computers die schilderijen aan schilders kunnen toekennen, muziek componeren, een kennisquiz winnen (Watson won Jeopardy!). De gebruikte technieken zijn: zoeken, kennisrepresentatie, parallellisme, gedistribueerde systemen, adaptiviteit, machine learning en nu dan deep learning. Het einde is nog lang niet in zicht. Sterker nog, we zijn pas begonnen.

Programma van de colleges

 • Kunstmatige Intelligentie: idee en ontwikkeling (Prof.dr. Jaap van den Herik)
 • Machine Learning en Deep Learning (Prof.dr. Holger Hoos)
 • AI, Visualisering en Radiologie (Prof.dr.ir. Boudewijn Lelieveldt)
 • Explainable AI (Prof.dr. Catholijn Jonker)
 • Statistiek, Bayes en AI (Prof.dr. Aad van der Vaart)
 • Associatief denken door computers (Prof.dr. Barend Mons)
 • AI - privacy en andere grondrechten (Mr.dr.ir. Bart Custers)
 • AI en ethiek: is rechtvaardigheid te programmeren? (Dr. Francien Dechesne)
 • Artificial Creativity (Dr. Maarten Lamers)

Prof.dr. Jaap van den Herik, Informatica en recht, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Leiden.

Prof.dr. Holger Hoos
Prof.dr. Aad van der Vaart
Prof.dr. Catholijn Jonker
Prof.dr.ir. Boudewijn Lelieveldt
Prof.dr. Barend Mons
Mr.dr.ir. Bart Custers
Dr. Francien Dechesne
Dr. Maarten Lamers

9 vrijdagen
14, 21, 28 sept; 5, 12,
19, 26 okt; 2, 9 nov
11.15-13.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen.
Thuis studeren is niet noodzakelijk.
Een adequate (passieve) beheersing van de Engelse taal is wenselijk, evenals affiniteit met computertoepassingen en interesse in technologische ontwikkelingen.

 • PDFs van de Powerpoints.
 • Literatuurlijst voor wie verder wil lezen.

Colleges € 292,50
Met HOVO-fan-pas € 31,50

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie