Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Grondslagen van de wiskunde

Bij de start van het wiskundeonderwijs worden allerlei zaken als vanzelfsprekend aangenomen. Zo lijkt het evident dat 12 + 18 = 18 +12, dat als je iets met 0 vermenigvuldigt er 0 uitkomt, en dat er door elk punt buiten een lijn precies één lijn door dat punt is die evenwijdig aan die andere lijn loopt. Sommige van zulke beweringen behoren tot de axioma’s, dat zijn aannames die je eventueel kunt weglaten of door andere vervangen om toch een consistent systeem te krijgen, andere zijn stellingen die met logica uit de axioma’s worden afgeleid. In de cursus worden ook paradoxen en andere problemen besproken waar wiskundigen, soms tientallen jaren, mee geworsteld hebben. Na colleges over de logische principes en de bases van verschillende getalsystemen laten we zien hoe wiskundigen met het oneindige omgaan, beschouwen we topologie, ook wel rubbermeetkunde genoemd, en bespreken we ook meetkundes waarbij bij gegeven lijn en punt buiten die lijn niet precies één lijn door dat punt evenwijdig aan die lijn loopt.

Paul Klee, Het draaibare huis, 1921 (Bron: PaulKlee.net)

Opzet van de colleges

  • logica
  • verzamelingenleer
  • natuurlijke en rationale getallen
  • reële getallen
  • complexe getallen
  • het begrip oneindig
  • topologie
  • meetkunde

8 maandagen
3. 10, 17, 24 feb,
2, 9, 16, 23 mrt
15.15-17.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege.
Thuis 4 tot 6 uur studeren per bijeenkomst.
Een bèta-achtergrond wordt aangeraden.

Studiemateriaal

Syllabus.
Bij elk college zijn opgaven om thuis te oefenen.
Achterin staan de oplossingen.

Colleges € 268,-
Met HOVO-fan-pas € 28,-
Syllabus op papier € 16,-

Docent

Rob Tijdeman is emeritus-hoogleraar wiskunde, Universiteit Leiden. Specialisme getaltheorie.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie