Logo Universiteit Leiden.

nl en

Brazilië tussen voortuin van de VS en deel van de BRICS

Spanningen in Brazilië wegens de oorlog in Oekraïne.

Sinds de 19e eeuw hebben de Verenigde Staten Latijns-Amerika altijd als hun achtertuin beschouwd, uitsluitend gereserveerd voor de VS. Brazilië heeft heel vaak trouw Washington gevolgd maar heeft ook periodes onafhankelijk beleid gevoerd, onder andere in de Koude Oorlog. Toen Biden president werd, is Latijns-Amerika bevorderd van achtertuin naar voortuin van de VS.  Overeenkomsten aangaan met China of Rusland is feitelijk onmogelijk voor Latijns-Amerikaanse landen. Begin februari 2022 heeft Argentinië een overeenkomst met China getekend om mee te doen aan de zijderoute, wat meteen tot een Amerikaanse reactie leidde.

Brazilië werd onder President Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) een wereldspeler en trad toe tot de BRIC, een groep van snel groeiende economieën: Brazilië, Rusland, India, China. (Deze groep werd later BRICS, toen Zuid-Afrika er deel van ging uitmaken.)

Recent ziet Brazilië zich voor nieuwe dilemma's gesteld. Het land is sinds 2019, tijdens het presidentschap van Trump, een zogenaamde major non-NATO ally geworden. De huidige president Bolsonaro (2019-) heeft medio februari 2022 een staatsbezoek aan Rusland gebracht tot grote ergernis van de VS en anderen. Tegelijk heeft Duitsland onlangs munitie aan Brazilië gevraagd voor de tanks die het naar Oekraïne stuurde. Dat leidt tot nieuwe spanningen.

De BRICS in Brasilia in 2019, in het midden president Bolsonaro (bron: wikipedia)

Onderwerpen per college

1. Inleiding: het buitenlands beleid van Brazilië vanaf 1960
2. Betrekkingen Latijns-Amerika Verenigde Staten: het volgen van Washington tot onafhankelijk beleid van Brazilië.
3. De BRIC/BRICS een nieuwe ontwikkeling in de 21e eeuw die tot nieuwe mogelijkheden en spanningen leidt.
 

3 woensdagen
oktober: 12, 19, 26
15.15-17.00 uur 
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen
Het studiemateriaal is in het Engels.

Studiemateriaal

Een aantal teksten.

PowerPointpresentatie komt ter beschikking, na het college

Colleges en teksten € 107,25
(incl. koffie/thee)

Docent

Dr. Marianne Wiesebron, universitair hoofddocent (gepensioneerd), Geschiedenis van Latijns-Amerika met ruim 40 jaar ervaring in dat werelddeel, vooral in Brazilië.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.