Logo Universiteit Leiden.

nl en

De vijf stans: Ruslands rijke Centraalaziatische achtertuin

Cultuurhistorische kennismaking met de vijf Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan

Centraal-Azië vormt de Aziatische achtertuin van Rusland en bestaat uit Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Gezamenlijk zijn ze maar liefst 108 keer groter dan Nederland, maar het totale inwoneraantal telt slechts het viervoudige van ons land. Het is dus een zeer dunbevolkte regio dat zowel uitgestrekte grassteppes en woestijnen kent als hoge bergtoppen (boven 7000 meter) en grote binnenmeren (zoals het Aralmeer). Meerdere eeuwen waren de Stans onderdeel van het (Sovjet) Russische Rijk, pas sinds 1991 zijn ze onafhankelijk. Sindsdien proberen ze ieder op eigen wijze vorm te geven aan hun nieuwe soevereine status en hun culturele identiteit. Daarbij grijpen ze gretig terug op tradities uit de pre-Russische tijd toen ze dankzij de Zijderoute nog een belangrijke verbindingsschakel vormden tussen China en Europa. Sommige landen proberen deze rol opnieuw op te eisen, mede dankzij de aanwezigheid van grote olie- en gasvoorraden. Maar de invloed van voormalig kolonisator Rusland blijft groot, evenals die van de opkomende oosterbuur China. In deze cursus maken we uitgebreid kennis met de politieke en culturele geschiedenis van deze vijf Centraal-Aziatische landen. Daarnaast zullen we ook de nodige aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen, de leefcultuur & mentaliteit en de kunst & cultuur. We zullen daarbij dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de lokale literatuur, film en muziek.

Mausoleum uit het Timoeridische tijdperk, Türkistan, Kazachstan. (bron: wikimedia)

Inhoud

Eerst maken we breed kennis met de geografie, topografie,  demografie & religie in de vijf Centraal-Aziatische landen.
Vervolgens gaan we uitgebreid in op de geschiedenis en de contemporaine ontwikkelingen, dit doen we dan per land.
Daarna zoomen we ook nog kort in op de interculturele aspecten van de landen.
Ten slotte staan we ook langer stil bij de verschillende kunst- en cultuuruitingen in deze vijf landen, dat doen we in historisch perspectief, inclusief de architectuur, de schilderkunst, de literatuur cinema en de muziek.

7 woensdagen
november:  2, 9, 16, 23, 30
december: 7, 14
14.00-16.00 uur
Online, via Zoom.

Een opname van de colleges kunnen de deelnemers later terugkijken, tot 31 december 2022.

Werkvorm

Hoorcolleges met interactie over de vragen over de gelezen stof.
Thuis 3 uur studeren per bijeenkomst.
Een klein deel van het studiemateriaal is in het Engels.

Studiemateriaal

Wekelijks een selectie digitale artikelen en boekfragmenten die betrekking hebben op het collegethema dat de week erna wordt besproken.

Powerpoints na afloop van het college.

Colleges en studiemateriaal € 231,-

Docent

Drs. Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef diverse boeken waaronder Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Rusland, Oekraïne en Georgiӫ-Armeniӫ.

De website van Karel Onwijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.