Logo Universiteit Leiden.

nl en

Ulysses 1922-2022

Na 100 jaar loont het nog steeds de moeite dit boek gezamenlijk te lezen.

Het werk van de Ierse schrijver James Joyce (1882-1941) heeft de reputatie dat het voor veel lezers nogal moeilijk toegankelijk is. Met name de dit jaar precies een eeuw geleden geleden gepubliceerde roman Ulysses staat helaas veelal ongelezen in de kast. Dat komt ten dele door de experimentele aard van dit typisch modernistische werk, ten dele door de typisch Ierse culturele en sociale achtergrond, en ten dele door Joyces ongelofelijke taalvirtuositeit. Bovendien heeft hij de naam, en dit is echt volledig ten onrechte, een erg ‘cerebrale’ auteur te zijn.
In deze korte wintercursus lezen en bespreken we dit epische meesterwerk van het engelstalige Modernisme intensief, waarbij deze roman ook in zijn historische en literaire contekst wordt geplaatst. In Ulysses beschrijft Joyce het dagelijks leven van zijn tijd, en eigenlijk (dat is zijn grote kracht) van alle tijden en van het westerse stadsleven, in al zijn facetten. We volgen de belevenissen gedurende één etmaal van Stephen Dedalus (de jonge, deels autobiografische hoofdpersoon van A Portrait of the Artist as a Young Man), en van het echtpaar Leopold en Molly Bloom (zo simpel is het verhaal eigenlijk), in een unieke, zowel geestige als ontroerende, en stilistisch veelzijdige weergave van die tragi-komische klucht, dat raadsel en dat doolhof dat we ‘het leven’ noemen — en waarvan we toch gelukkig ook nooit alle details hoeven te snappen...
 

James Joyce

Opzet van de colleges

  • Ulysses, episodes 1 t/m 7 (blz. 1-189 in de ‘Student’s Edition’); Joyce en Ierland
  • Episodes 8 t/m 11 (blz. 190-376); Joyce en het Modernisme
  • Episodes 12 t/m 15 (blz. 376-703; Joyce en het Anglo-Iers
  • Episodes 16 t/m 18 (blz. 704-933); de betekenis van Joyce voor de Engelstalige roman

4 donderdagen
9, 16, 23, 30 juni 2022 
(NB Dit is een herhaling van de colleges in jan/feb)
14.15 -16.45 uur
Leiden, in een collegezaal.

Werkcolleges: korte inleiding door de docent, daarna gezamenlijk lezen en bespreken van (selecte passages uit) Ulysses.
Ter voorbereiding thuis per week ca. 80 pagina’s lezen; een gedetailleerd programma met ‘leeswijzer’ wordt de deelnemers vooraf toegezonden.

Goede leesvaardigheid Engels is gewenst.

Studiemateriaal

  • James Joyce, Ulysses (bij voorkeur de zgn. ‘Annotated Student’s Edition’, Penguin Modern Classics, of een andere oorspronkelijke ‘1922’ uitgave
    N.B.: gebruik van de zg. ‘corrected edition’ door H. Gabler [1984] wordt afgeraden!)
  • Optioneel, maar sterk aanbevolen: David Norris, Introducing Joyce: A Graphic Guide (ongewijzigde heruitgave van Norris, Joyce for Beginners)

4 colleges van 2,5 uur € 176,- (incl. koffie/thee)

En bijkomende kosten voor een uitgave van Ulysses, evt. een uitgave van Norris.

Docent

Wim Tigges is oud-universitair docent Engelstalige letterkunde bij de Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden, met als specialiteit o.m. de negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse roman. Hij verzorgt sinds 2005 cursussen voor het HOVO.

HOVisten over deze docent

Na zijn colleges over Conrad en Green in 2021:

Heldere uiteenzetting en toegankelijk voor discussie.

Goede informatie over de geschiedenis en achtergrond van de boeken; interessante verwijzingen naar literaturen en analyses.

Video

Voordracht van Wim Tigges over Xena, the Warrior Princess.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.