Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Middeleeuwse literatuur voor Dante

In dit college wordt een overzicht gegeven van de vroege Italiaanse letterkunde van de Middeleeuwen, grofweg van 1200 tot 1300 (d.w.z. tot Dante). Tijdens de lessen zullen we de religieuze poëzie, de komische en de liefdesliteratuur bestuderen met een close reading van exemplarische teksten om de belangrijkste werken, stijlen en stromingen van deze periode te begrijpen. Even belangrijk is het verwerven van inzicht van de symboliek en de historische (politiek en economisch) en culturele context, met name van de beeldende kunsten en de filosofie. De lessen worden gegeven aan de hand van teksten en toegelicht aan de hand van beeldmateriaal.

Codex van het lied «Madonna, dir vi voglio» van Jacopo da Lentini. Ms. Palatino 418, Florence, Biblioteca Nazionale Centrale

Opzet van de colleges

  • Inleiding tot de Middeleeuwen
  • Religieuze poëzie: Jacopone, Franciscus en Chiara van Assisi
  • Komische literatuur
  • Liefdesliryriek: rijm en sonnet; de Siciliaanse School
  • Liefdesliryriek: de democratie als élite; Dolce Stil Novo

5 donderdagen
13, 20, 27 feb,
5, 12 mrt
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Diverse teksten.
Powerpoints na afloop van de colleges. Mogelijk ingekort i.v.m. beeldrechten.

Colleges € 167,50
Met HOVO-fan-pas € 17,50
Teksten op papier € 16,-

Docent

Gandolfo Cascio is universitair docent Italiaanse literatuur en vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is tevens directeur van het research centre Observatory on Dante Studies.

Gandolfo Cascio op de website van de Universiteit Utrecht.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de teksten

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de teksten

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie