Logo Universiteit Leiden.

nl en

‘As we grow older...’

Hoeveel manieren zijn er om een literair thema te verwoorden? Na een illustratief inleidend college over ouder worden als literair thema en het intensief lezen van literair proza, volgen we in deze cursus de Britse roman terug tot aan het begin van de twintigste eeuw, toegespitst op het thema van ouder worden en ouderdom. In veel realistische romans zijn de hoofdpersonen jong of van middelbare leeftijd; ouderen spelen dan vaak hooguit een marginale rol. In dit programma kijken we hoe verschillende moderne auteurs oudere hoofdpersonen over het voetlicht brengen, in hun maatschappelijke, lichamelijke en geestelijke toestand, als sociaal of vereenzaamd, vitaal of uitgeblust, berustend of gedesillusioneerd, altruistisch of zelfzuchtig, behulpzaam of bemoeiziek, naief of vilein, lijdend of leidend. Bijna altijd laten de auteurs hen ook uitvoerig terugkijken op hun leven, zodat naast de actuele situatie (hoe gaat en ging men met ouderen om, en hoe ervaren zij hun levensomstandigheden) ook de herinnering en de (levens)geschiedenis aan de orde zullen komen.

Onderwerpen per college

  1. Inleidend college
  2. Julian Barnes, The Sense of an Ending (2011)
  3. Jane Gardam, Old Filth (2004)
  4. Kazuo Ishiguro, The Remains of the Day (1989)
  5. Bruce Chatwin, On the Black Hill (1982)
  6. Muriel Spark, Memento Mori (1959)
  7. Vita Sackville-West, All Passion Spent (1931)
  8. Virginia Woolf, Mrs Dalloway (1925)
  9.  en 10. Arnold Bennett, The Old Wives’ Tale (1908)

10 dinsdagen
september: 20, 27
oktober: 4, 11, 18
november: 1, 8, 15, 22, 29
14.15 -16.45 uur
Leiden

Werkvorm

Werkcolleges: korte inleiding door de docent, daarna gezamenlijk lezen met discussie. Thuis ca. 10 à 12 uur lezen per week (totaal ong. 2150 pagina’s Engels proza).
Goede leesvaardigheid Engels is wenselijk. De bespreking vindt plaats in het Nederlands.

Te lezen literaire werken

De romans (zie Onderwerpen per college) in Engelstalige uitgaven naar keuze.

Colleges € 357,50
(incl. koffie/thee)

Docent

Dr. Wim Tigges is oud-universitair docent Engelstalige letterkunde bij de Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden. Hij verzorgt sinds 2005 cursussen voor het HOVO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.