Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Gilgamesj-epos

Het verhaal van vriendschap, roem en dood

Het Mesopotamische Gilgamesj-epos heeft terecht een plek gekregen in de wereldliteratuur. Het is het verhaal van twee aan elkaar gewaagde mannen, koning Gilgamesj en de ‘oermens’ Enkidoe, die vriendschap sluiten, op avontuur gaan en grootse daden verrichten. Dan echter doet de dood zijn intrede en blijft Gilgamesj vertwijfeld achter met de vraag van alle tijden: hoe kan een mens de dood overstijgen.

Terracotta plaquette met Gilgamesj in het Cederwoud uit de Liagre Böhl-collectie Leiden (Oud-Babylonisch ± 1850 v.Chr.) Gilgamesj is bovenaan afgebeeld met zijn wapens en bijlen daaronder twee Choewawa-koppen en Enkidoe tussen leeuwen.

Opzet van de colleges

Na een inleiding over het ontstaan van het Gilgamesj-epos, lezen we de Nederlandse vertaling van de bekendste Akkadische versie (‘standaard-versie’) van het epos. Tijdens de colleges wordt er ook ruime aandacht besteed aan afbeeldingen van Gilgamesj in de Mesopotamische kunst. De Sumerische Gilgamesj-verhalen behandelen we in hun eigen culturele context. In het laatste college besteden we aandacht aan de vraag van de literaire overlevering en de uitstraling van het epos.

dinsdagen 
2, 9, 16 feb; 
2, 9, 16, 23, 30 mrt 2021
10.30-12.15 uur
Thuis via internet.

 

 

Hoorcolleges met vragen.

U krijgt een link naar de online bijeenkomsten. 

Elk college worden er leesopdrachten en zoekopdrachten voor de volgende keer gegeven.
Thuis studeren ± 1,5 uur (Voor het eerste college: Inleiding (pp. 7-43) uit het studieboek.)
Passieve beheersing van het Engels strekt tot aanbeveling.

Studiemateriaal

  • Herman Vanstiphout, Het epos van Gilgameš, Uitgeverij SUN Nijmegen (2001 e.v.) ISBN 9058751015 (kosten: € 29,90)
  • Hand-outs.
  • Powerpoints na afloop van het college.

Colleges in digitale vorm € 192

Bestanden van de hand-outs en de powerpoints zijn bij de prijs inbegrepen. Het boek met de tekst van het epos dient u zelf aan te schaffen.

Docent

Gepensioneerd docent Sumerisch bij de opleiding Oude Nabije Oosten Studies (ONOS)-track: Assyriologie, Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.