Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Gilgamesj-epos

Het verhaal van vriendschap, roem en dood

U kunt nog niet inschrijven.

Het Mesopotamische Gilgamesj-epos heeft terecht een plek gekregen in de wereldliteratuur. Het is het verhaal van twee aan elkaar gewaagde mannen, koning Gilgamesj en de ‘oermens’ Enkidoe, die vriendschap sluiten, op avontuur gaan en grootse daden verrichten. Dan echter doet de dood zijn intrede en blijft Gilgamesj vertwijfeld achter met de vraag van alle tijden: hoe kan een mens de dood overstijgen.

NB: In haar HOVO-cursus ‘De kracht van verhalen’ dit voorjaar heeft professor dr. Liesbeth Korthals Altes al aandacht besteed aan het Gilgamesj-epos. Deze cursus gaat vooral in op de cultuur-historische achtergronden van het epos en de ontstaansgeschiedenis.

Gilgamesj vecht met de hemelstier, terracotta reliëf, Brussel, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Opzet van de colleges

 Na een inleiding over het ontstaan van het Gilgamesj-epos, lezen we de Nederlandse vertaling van de bekendste Akkadische versie ('standaard-versie') van het epos. Tijdens de colleges wordt er ook ruime aandacht besteed aan afbeeldingen van Gilgamesj in de Mesopotamische kunst. De Sumerische Gilgamesj-verhalen behandelen we in hun eigen culturele context. In het laatste college besteden we aandacht aan de vraag van de literaire overlevering en de uitstraling van het epos.

7 maal 2 college-uren
Data en locatie zijn nog onbekend.

Hoorcolleges met vragen.
Elk college worden er leesopdrachten en zoekopdrachten voor de volgende keer gegeven.
Thuis studeren ± 1,5 uur (Voor het eerste college: Inleiding (pp. 7-43) uit het studieboek.)
Passieve beheersing van het Engels strekt tot aanbeveling.

Studiemateriaal

Herman Vanstiphout, Het epos van Gilgameš, Uitgeverij SUN Nijmegen (2001 e.v.) ISBN 9058751015 (kosten: € 29,90)
Hand-outs.
Powerpoints.

Docent

Gepensioneerd docent Sumerisch bij de opleiding Oude Nabije Oosten Studies (ONOS)-track: Assyriologie, Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.