Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Fatale passie

Vier Franse liefdesromans

La princesse de Clèves van Madame de la Fayette werd anoniem gepubliceerd in 1678. Ragfijn beschrijft de auteur de verrukkingen en de pijn van een buitenechtelijke affaire aan het Franse hof.

Les liaisons dangereurses (1782) is de complexe briefroman van Choderlos de Laclos waarin de trotse Madame de Merteuil  het manvolk haar wil tracht op te leggen. Samen met haar vertrouweling Valmont zaait zij hartstocht en wanhoop.

Le rouge et le noir van Stendhal uit 1830 is een politieke en sociale ‘kroniek’ van die tijd, maar bovenal het verhaal van de ontembare passie die de levens van Julien Sorel en zijn twee geliefden beslissend meesleurt.

Flaubert voltooide Madame Bovary in 1856 en kreeg meteen een proces aan zijn broek (dat hij won) vanwege de ‘immorele’ invulling van het hoofdpersonage. Emma droomt en dwaalt van de ene illusie naar de andere teleurstelling en komt triest aan haar eind. Vele dames herkenden zich in haar droeve lot.

Deze vier hoogtepunten uit de Franse romantraditie zijn ijkpunten  in de fictieve weergave van liefdesrelaties en de consequenties daarvan in opeenvolgende tijdperken. De compositorische, psychologische en stilistische genialiteit van de schrijvers in kwestie maakt deze romans ook tot internationale meesterwerken

Isabelle Huppert als Emma Bovary in de film van Claude Chabrol (1991) (http://tissus-galon.blogspot.com/2012/06/imaginemadame-bovary.html)

Opzet van de colleges

De romans worden in chronologische volgorde besproken. De bijeenkomsten vinden eens in de twee weken plaats zodat men genoeg tijd heeft om de teksten te lezen. De teksten worden in vertaling gelezen. Men kan uiteraard ook de Franse uitgave (hiernaast) gebruiken. De colleges zijn in het Nederlands.

Docent

Sjef Houppermans is emeritus en gastmedewerker Franse taal en cultuur, Universiteit Leiden.

Pagina van Sjef Houppermans op de website van de Universiteit Leiden.

Praktische informatie

4  woensdagen
16, 30 okt, 13, 27 nov 
11.15-13.00 uur
Leiden

Vier sessies van twee uur, één uur inleiding en één uur detailanalyse en discussie.
Thuis 8 à 10 uur lezen per bijeenkomst.

De prinses van Clèves van Mme de la Fayette (van Oorschot, € 10,-, ook tweedehands zie BOEKWINKELTJES)
Riskante relaties van Laclos (Arbeiderspers € 26,-)
Rood en zwart van Stendhal (Veen € 17,50)
Madame Bovary van Flaubert (Veen € 15,-)
De docent beveelt deze uitgaves aan omdat ze van de hand van gerenommeerde vertalers zijn.

Colleges € 130,-
Met HOVO-pas € 14,-
Bijkomende kosten: evt. kosten voor de vier literaire werken.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie