Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

Een muzikale ontdekkingsreis door vertrouwd terrein

Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach is een van de klassieke composities die ieder jaar weer de Kersttijd opluisteren. Eigenlijk is het niet een aaneengesloten werk zoals de Matteüspassie, maar een verzameling van zes losse delen (feitelijk cantates), bestemd voor de kerkdiensten op de zon- en feestdagen rond Kerst. In dit college zullen de cantates een voor een gedetailleerd worden besproken. Daarbij komen uiteenlopende aspecten als de opbouw van een cantate, de samenstelling van de tekst en de gebruikte compositietechnieken aan de orde. Ook zullen vergelijkingen met andere composities worden gemaakt, en zal worden stilgestaan bij de vraag hoe deze muziek destijds heeft gefunctioneerd binnen de Lutherse liturgie. We zullen fragmenten van diverse uitvoeringen met elkaar vergelijken, en de docent zal zijn betoog verlevendigen door passages op de piano voor te spelen.

Het college heeft behalve een muziekhistorische ook een muziekanalytische inslag. Vertrouwdheid met het notenschrift en met grondbegrippen als toonsoorten, maatsoorten en eenvoudige akkoorden is dan ook aan te raden, alhoewel het luisteren steeds voorop zal staan. Ter voorbereiding op ieder college wordt van de studenten gevraagd het desbetreffende gedeelte middels een luisterlijst via Spotify aandachtig te beluisteren en daarbij de partituur mee te lezen. In aanvulling op het college wordt facultatief een bezoek aan een uitvoering van het Weihnachtsoratorium georganiseerd.

De Thomaskirche in Leipzig

De pianist, organist, kerkmusicus en muziektheoreticus Bert Mooiman studeerde aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). Hij behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus piano (bij Theo Bruins) en orgel (bij Wim van Beek, improvisatie bij Bert Matter) cum laude, en ontving de Fock-medaille voor zijn bijzondere artistieke prestaties. De hoofdvakstudie Theorie der Muziek sloot hij af in 2003 met het artikel “Olivier Messiaen en de Franse harmonie” dat werd bekroond met de Martin J. Lürsenprijs. Sinds 2000 is hij als docent muziektheorie, improvisatie en piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium. Hij was gastdocent in o.m. Amsterdam, Londen, Boekarest en Montreal. Momenteel werkt hij aan een wetenschappelijk onderzoek naar improvisatie in de 19e-eeuwse muziek. Bert Mooiman is vaste organist van de Nieuwe Badkapel te Scheveningen.

2 vrijdagen
2 en 9 nov
10.30-15.00 uur
(waarvan drie kwartier lunchpauze)
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie en live gespeelde voorbeelden.
Thuis een paar uur luisteren per bijeenkomst.
Kennis notenschrift en theoretische basisbegrippen wordt aangeraden.

  • Digitale partituur van het Weihnachtsoratorium (via www.imslp.org)
  • Luisterlijst via Spotify.
  • Achtergrondinformatie bijvoorbeeld: John Eliot Gardiner, Bach: muziek als een wenk van de hemel, De Bezige Bij, 2016. ISBN 9789023497608, € 29,90 (ebook 19,90).
  • Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints.

Colleges € 130,-
Met HOVO-fan-pas € 14,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie