Logo Universiteit Leiden.

nl en

Via Aemilia, de culturele as van Italië

De colleges zijn voltekend.

In 187 v. C. voltooiden de Romeinen de aanleg van de Via Aemilia (in het Italiaans Via Emilia), een 260 km lange consulweg die Ariminum (Rimini) aan de Adriatische kust verbond met Placentia (Piacenza) in de Po-vlakte. Langs deze weg werden nederzettingen gesticht die uitgroeiden tot het huidige Bologna (Bononia), Modena (Mutina), Reggio Emilia (Regium) en Parma. Ook de Via Aemilia bestaat nog steeds; de moderne Via Emilia ligt deels letterlijk op de oude Romeinse weg. De regio die de weg doorkruist, is het tegenwoordige Emilia-Romagna.

Tijdens haar 2200 jaar omspannende bestaan is de Via Aemilia bijna onafgebroken de culturele as geweest tussen Noord- en Zuid-Italië, tussen de Adriatische Zee en het Europa ten noorden van de Alpen. Een reis langs de Via Aemilia is daarom tevens een reis door een belangrijk stuk geschiedenis van Europa. We zien hier de opkomst van zelfstandige stadsrepublieken, de bouw van monumentale romaanse kathedralen, de stichting van de eerste universiteiten (Bologna en Parma) en de schittering van de hoofse cultuur als Parma de hoofdstad wordt van het hertogdom van de Farnese dynastie. Iedere periode heeft sporen achtergelaten waardoor de steden van de Emilia-Romagna een unieke mengeling laten zien van oud en nieuw.

 

 

De Via Aemilia gaat dwars door Bologna

Programma van de colleges

  • stedenbouw door de eeuwen heen
  • de tijd van de grote kathedralenbouw en de opkomst van de universiteiten
  • de schilderscholen van Parma (Correggio, Parmigianino) en Bologna (Carracci, Reni)
  • het vorstelijk mecenaat van de familie Farnese
  • het huidige Emilia Romagna met aandacht voor moderne kunst en architectuur

Drs. Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus gespecialiseerd in Italiaanse kunst en architectuur. Hij is een zeer ervaren docent, cultureel reisleider en publicist.

5 bijeenkomsten
2, 3, 5, 9 en 10 juli
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis studeren is niet noodzakelijk.

Studiemateriaal

Korte syllabus.
Powerpoints.

Colleges € 162,50
Met HOVO-fan-pas € 17,50 
Syllabus op papier € 6,-

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie