Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het verhaal achter het concept

Hedendaagse ontwikkelingen in de kunst

Houdt u van kunst? Bezoekt u graag een museum? U bekijkt allerlei kunstwerken, maar vaak vraagt u zich af wat de bedoeling ervan is. Wat wil de kunstenaar met het werk vertellen? Welke ideeën houdt de kunstenaar er op na?

In een serie van zes lessen maakt u kennis met het verhaal achter het concept ofwel het idee. Het gaat om hedendaagse kunstenaars vanaf 1980 tot heden die fotografie, videokunst, installaties, performances, design, tekeningen of computertechnieken toepassen. Bill Viola, Olafur Eliasson en Tony Oursler hebben baanbrekende videowerken gemaakt. De ambitieuze Koons en Hirst hebben met alle middelen uit de wereld van commerce, publicity en marketing hun naam en faam weten te vestigen. Bij Hirst resulteerde dit in een groots spektakel op de Biënnale van Venetië in 2017, waarbij hij een verzonnen verhaal over een verzonken schip op spectaculaire wijze geloofwaardig maakte. Op het gebied van design en techniek is Daan Roosegaarde zeer vooruitstrevend, evenals Bart Hess met zijn originele modeontwerpen. Ook verrassend is het werk van Levi van Veluw of Dré Wapenaar, waarbij de beleving van het kunstwerk een rol speelt.

Olafur Eliasson: Notion Motion, installatie 2005

Drs. Juliette Verhofstad, kunsthistoricus met specialisatie hedendaagse moderne kunst, waaronder de Cobrabeweging, Graffiti, Kunst en Architectuur uit de 20e en 21e eeuw. Interim conservator geweest in het Cobra museum, Amstelveen. Eigen bedrijf: Kunstblik.

Website van Juliette Verhofstad.

6 woensdagen
31 okt; 7, 14,
21, 28 nov; 5 dec
11.15-13.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.

  • Losse online recensies, kritieken en essays (ook in het Engels).
  • Eveneens bekijken van filmpjes op internet.
  • Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges € 195,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie