Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Velázquez in perspectief

Rembrandt en Velázquez in het Rijksmuseum

In het najaar van 2019 organiseert het Rijksmuseum de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Spaanse en Nederlandse meesterwerken worden in paren gepresenteerd en gaan zo met elkaar in dialoog.

Deze bijzondere tentoonstelling is een goede aanleiding om nader kennis te maken met het werk van Velázquez (1599-1660) die als hofschilder van koning Philips IV een aristocratische en tegelijk intrigerende stijl ontwikkelde. Sleutelwerken binnen zijn oeuvre zijn Las Meninas en De Overgave van Breda maar ook zijn intiemere schilderijen hebben vaak verrassingen in petto.

In het werk van Velázquez komen alle hoofdlijnen van de Europese kunstgeschiedenis samen. Het vormt daarom een dankbaar aanknopingspunt voor een vergelijking met werk van andere grote schilders van de zeventiende eeuw. Vooral de verschillen en overeenkomsten met  het werk van Rembrandt leveren zeer interessant studiemateriaal op.

Opzet van de colleges

  • Velázquez en het kunstleven  in Sevilla en Madrid
  • De kunstcollectie van Filips IV
  • Velázquez, Rembrandt en de barok
  • Vergelijking van afzonderlijke werken van Velázquez, Rembrandt en hun tijdgenoten
Diego Velazquez, Dame met waaier, 1635, Londen Wallace Collection (Bron: Wikipedia)
Rembrandt van Rijn, portret van Hendrickje Stoffels, c. 1656, Berlijn Gemäldegalerie (Bron: Wikipedia)

Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus en werkzaam als docent en cultureel reisleider. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse fresco’s.

Website van Ernest Kurpershoek.

Praktische informatie

4 donderdagen
10, 17, 24, 31 okt
13.15-15.00 uur
Leiden

Hoorcollege met vragen; uitgebreide beeldpresentatie.

PDF’s van de powerpoints.

Colleges € 130,-
Met HOVO-pas € 14,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie