Logo Universiteit Leiden.

nl en

Een cultuur-historische kennismaking met Rusland

De ontrafeling van een enigma

De wereld ervaart Rusland als een ondoorgrondelijk land. Dat bracht Winston Churchill al in 1939 tot zijn beroemde uitspraak: ‘Russia is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma". Maar ook Russen zelf hebben moeite hun land rationeel te begrijpen. Exemplarisch is de volgende uitspraak van de Russische 19de-eeuwse dichter Fjodor Tjoettsjev waaraan hedentendage veel Russen aan refereren: 'Met het verstand kan men Rusland niet vatten, een algemene maat heeft zij niet, zij heeft haar eigen karakter, in Rusland kan men slechts geloven.' Feit is dat Rusland een land van extremen is: het heeft zowel de grootste schrijvers als de meest bloeddorstige leiders in de wereldgeschiedenis voortgebracht. Ook kent het naast de mooiste en meest sprookjesachtige kerken en kloosters ook de meest lelijke stedelijke architectuur die je maar kunt bedenken. Hoewel Rusland cultuurhistorisch gezien bij Europa hoort, zien de meeste Russen zichzelf niet als Europeanen. Geografisch gezien ligt het overgrote deel van hun land inderdaad in Azië, maar ook met dat werelddeel ervaren de Russen weinig gemene delers. Een verklaring ligt wellicht in de enorme geografische uitgestrektheid – Rusland is veruit het grootste land ter wereld – en het barre klimaat, in combinatie met de eeuwenlange tegenstelling tussen volk en elite. Het land is wellicht het beste te beschouwen als een apart – werelddeel. In deze cursus maken we uitgebreid kennis met de politieke en culturele geschiedenis van dit land. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen. We zullen daarbij dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de Russische literatuur, film en muziek.

Kerk van het kleed van de Heilige Maagd, Moskou.(c) Karel Onwijn

Opzet van de colleges

Eerst maken we breed met kennis met de geografie, topografie,  demografie & religie in Rusland. Vervolgens gaan we uitgebreid in op de geschiedenis en de contemporaine ontwikkelingen. Daarna zoomen we in op de interculturele aspecten van de landen onder het motto ‘leven op het kruispunt Europa & Azië. Ten slotte staan we ook langer stil bij de verschillende kunst- en cultuuruitingen in Rusland in historisch perspectief, inclusief de architectuur, de schilderkunst, de literatuur cinema en de muziek.

7 woensdagen
2, 9 en 16 feb; 
2, 9, 16 en 23 mrt 2022

10.15-12.00 uur

Online via Zoom.

Werkvorm

Hoorcolleges met interactie over de vragen over de gelezen stof.
Thuis ca. 3 uur studeren per bijeenkomst.
Een deel van het studiemateriaal zal in het Engels zijn.

Studiemateriaal

  • Wekelijks een selectie digitale artikelen en boekfragmenten die betrekking hebben op het collegethema dat de week erna wordt besproken.
  • Pdf-bestanden van de Powerpoints.

Colleges via Zoom en digitaal studiemateriaal € 175

Docent

Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef diverse boeken waaronder Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Rusland, Oekraïne en Georgiӫ-Armeniӫ.

Lees meer op de website van Karel Onwijn.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.