Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Decadentie en duisternis

Kunst van de rococo (1700-1790)

Is rococo mierzoet, frivool en over the top? Soms misschien, maar veel vaker niet. Rococo gaat niet over kitsch en goedkope pronkzucht, maar waarover dan wel?

Rococo is een vlucht uit de werkelijkheid. En dát zie je terug in de kunsten. In deze korte collegereeks bejubelt Kathleen Nieuwenhuisen de vele artistieke hoogtepunten van deze periode. Aan de hand van drie karakteristieke thema’s ontsluiert zij de achterliggende driften en verborgen betekenissen die de rococo zo fascinerend en vooruitstrevend maken: 1. reislust, 2. vermaak en 3. duisternis.  

Door het toenemend aantal grand tourists wordt de wereld kleiner. De invloed daarvan vertaalt zich in de hemelse pelgrimskerken van Beieren, het romantische Venetië van Canaletto en de bloei van een fantasierijk exotisme. De zoektocht naar vermaak veroorzaakt een creatieve explosie. Naar liefde hunkerende mannen en vrouwen bevolken, al dan niet verkleed als personages uit de Commedia dell’Arte, flirtend, feestend en dansend de schilderijen van Boucher, Watteau, Gainsborough en Tiepolo. Maar de decadentie heeft een duistere keerzijde. Die is zichtbaar in door giftige make-up weggevreten gezichten, Hogarth’s grove satire, de gemaskerde figuren van Longhi, Messerschmidts angsten en de krochten van Goya’s macabere geest.

Het college sluit af met een bezoek aan de rococo collectie van het Rijksmuseum: een onbekende schat aan verfijnde kunst van uiterst vaardige meesters voor veeleisende opdrachtgevers.

Felice Boscaroti: La Moretta , ca. 1780

Programma van de colleges

  • Reislust
  • Vertier en geluk
  • Duisternis en mysterie
  • Rijksmuseum

Dr. Kathleen Nieuwenhuisen is kunst- en cultuurhistoricus en doceert vanaf 1998 aan diverse universiteiten en Hovo-instellingen. In 2013 richt zij het kunst- en cultuurhistorisch bureau art+context in Amsterdam op.

Website van Kathleen Nieuwenhuisen.

Maandagen en donderdagen
17, 21, 24, 28 januari 2019
11.15-13.00 uur
Leiden

3 hoorcolleges met vragen, discussie en één rondleiding.
Thuis 2 à 3 uur studeren per bijeenkomst. 

  • Online teksten, veelal in het Engels.
  • U krijgt een link toegestuurd waarmee u ze zelf op internet kunt vinden.
  • PDFs van de powerpoints.

Colleges € 135,-
Met HOVO-fan-pas € 19,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie