Logo Universiteit Leiden.

(c) - Marc de Haan

Rembrandt in zijn Leidse tijd

De ontwikkeling van een genie

Van zelfportretten, tronies en naakten tot historiestukken en etsen. Rembrandt van Rijn heeft vrijwel ieder genre in de schilder- en prentkunst nieuw leven ingeblazen. Zijn uitzonderlijke talent werd al heel vroeg ontdekt en bejubeld door niemand minder dan diplomaat en dichter Constantijn Huygens. Hoe kon Rembrandt, ‘een molenaarszoon’, een ‘jonge knul zonder baard’, zoals Huygens hem noemde, zich ontwikkelen tot zo een ambitieuze kunstenaar? Niet zomaar een schilder, maar een zelfbewuste schepper van inventies, die het aandurfde zich te meten met illustere meesters als Lucas van Leyden, Albrecht Dürer, Titiaan en Rubens.

Deze collegereeks laat zien hoe in Rembrandts jaren in Leiden de basis werd gelegd voor zijn latere ontwikkeling.

Rembrandt van Rijn, Kunstenaar in zijn atelier, c.1628, Boston, Museum of Fine Arts

Onderwerpen die aan bod komen

• Rembrandts vroege stijlontwikkeling, werkwijze en thema’s: van (zelf)portretten, tronies, ateliervoorstellingen en historiestukken tot genrevoorstellingen en naakten
  • inspiratiebronnen en de artistieke dialoog met illustere voorbeelden als Lucas van Leyden en Albrecht Dürer
  • artistieke wedijver met Jan Lievens en andere tijdgenoten
  • Rembrandt als tekenaar en prentmaker
  • Rembrandts netwerk: de relatie met de Leidse universiteit en het academische milieu; de opdrachten voor het Haagse hof en de rol van Constantijn Huygens
  • Rembrandts werkwijze en atelierpraktijk, zijn Leidse leerlingen, kwesties van toeschrijving en het recent ontdekte schilderij Laat de kinderen tot mij komen (Vogelaar)

Docenten

Dr. Zoran Kwak is kunsthistoricus, in 2014 gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Nederlandse keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. In 2015 richtte hij het Mercury Institute of Fine Arts op, waar hij werkt als onderzoeker en docent voor particulieren en openbare instellingen. Hij werkte o.a. voor het Mauritshuis.

Website van Zoran Kwak.

Christiaan Vogelaar is conservator Oude schilderkunst van Museum De Lakenhal.

Christiaan Vogelaar op de website van CODART.

4 dinsdagen
15, 29 okt, 5, 19 nov

13.15-15.00 uur
(op 19 nov evt. tot 17 uur)
Leiden

3 hoorcolleges en gastcollege met bezoek aan de tentoonstelling in Museum De Lakenhal, Leiden op 19 november.

Enkele artikelen.
Literatuurlijst.

PDF’s van een deel van de powerpoints.

Colleges € 170,-
Met HOVO-pas € 25,-
Artikelen op papier € 8,-
Bijkomende kosten: één maal toegang tot het museum voor wie geen museumkaart heeft. (Toeslag en reservering tijdslot regelt HOVO.)

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.