Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Nederlandse cinema

Gedurende de eerste vier weken van deze achtdelige reeks is scenarioschrijver Gerard Soeteman te gast, die de scripts verzorgde van diverse films van o.a. Paul Verhoeven (Floris; Turks fruit; Soldaat van Oranje; Spetters; Zwartboek) en van Fons Rademakers (Max Havelaar; Mijn vriend; De aanslag). Hij zal met ons de totstandkoming van de scenario’s bespreken, inclusief de onvermijdelijke faits divers. Welke overwegingen stonden aan de basis van zijn scripts? Verschilt het schrijven aan een boekverfilming fundamenteel van dat wat geheel uit eigen pen voortvloeit? Hoe beziet hij de Nederlandse filmgeschiedenis waaraan hij in niet onbelangrijke mate heeft bijgedragen?

In de eerste helft wordt vooral het werk van Verhoeven en Rademakers besproken, in het tweede blok van vier weken analyseren we acht Nederlandse filmmakers, steeds aan de hand van een sleutelfilm: Dokter Pulder zaait papavers (Bert Haanstra, 1975); De schorpioen (Ben Verbong, 1984); De wisselwachter (Jos Stelling, 1986); Spoorloos (George Sluizer, 1988); Leedvermaak (Frans Weisz, 1989); Antonia (Marleen Gorris, 1995); Guernsey (Nanouk Leopold, 2005); Nothing Personal (Urszula Antoniak, 2009).

Still uit De Wisselwachter, een film van Jos Stelling, 1986

Opzet van de colleges

  • De vierde man (Verhoeven, 1983). (Gerard Soeteman en Peter Verstraten)
  • Mijn vriend (Rademakers, 1979). (Gerard Soeteman en Peter Verstraten)
  • Max Havelaar (Rademakers, 1976). (Gerard Soeteman en Peter Verstraten)
  • Zwartboek (Verhoeven, 2006). (Gerard Soeteman en Peter Verstraten)
  • Bert Haanstra en Ben Verbong. (Peter Verstraten)
  • Jos Stelling en George Sluizer. (Peter Verstraten)
  • Frans Weisz en Marleen Gorris. (Peter Verstraten)
  • Nanouk Leopold en Urszula Antoniak. (Peter Verstraten)

Peter Verstraten is universitair docent Film- en Literatuurwetenschap in Leiden.
Hij schreef onder meer Handboek filmnarratologie (Vantilt, 2e druk 2008), Kernthema’s in de filmwetenschap (Boom, 2008) en Humour and Irony in Dutch Post-war Fiction Film (Amsterdam University Press, 2016). Met twee directors-of-photography maakte hij de bundel Shooting Time (Post Editions, 2012). Hij schrijft regelmatig voor het online journal Senses of Cinema.
Pagina van Peter Verstraten op de website van de Universiteit Leiden.

Gerard Soeteman is een Nederlands scenarioschrijver, die in 1967 debuteerde met de televisieserie Floris. Hij heeft scenario's geschreven voor televisiedrama's, speelfilms, strips en documentaires. In 2017 werd hij geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur op het Nederlands Filmfestival. In 1998 ontving hij de Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers. Tot zijn bekendste filmscripts behoren Turks fruit, Max Havelaar, Soldaat van Oranje, Spetters, De vierde man, Flesh + Blood, De aanslag, Zwartboek. 

8 vrijdagen
15, 22 feb; 1, 8, 15,
22, 29 mrt; 5 apr
13.15-17.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen.
Vertoning filmfragmenten.
Thuis max. 2 uur lezen per bijeenkomst.

Syllabus deels in het Engels.
Geen powerpoints.

Colleges € 322,-
Met HOVO-fan-pas € 50,-
Studiemateriaal op papier € 25,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie