Logo Universiteit Leiden.

nl en

Muziekgeschiedenis van 1750 tot 2000

Van sonatevorm tot aleatoriek

Een college over de geschiedenis van de muziek in West Europa tussen 1750 en 2000. Vernieuwingen in de muziek zoals de sonatevorm, de (forte)piano, het strijkkwartet en de symfonie ontstonden in het classicisme en komen we in de 21e eeuw nog steeds veel tegen. Denk alleen al aan de vele strijkkwartet-series die Nederland kent, de symfonieën die nog dagelijks door de verschillende symfonieorkesten worden uitgevoerd en de populariteit van de piano.

Interieur van Princess Theatre Melbourne 1865 (bron: wikipedia)

Inhoud

In deze collegereeks zal gekeken worden naar de ontwikkeling van de muziek in Wenen met als grote namen Haydn, Mozart en Beethoven. Hoe muziek zich ontwikkelt in de romantiek met musici als Chopin, Paganini, Schubert en Schumann en wat de rol is van componisten als Wagner en Liszt voor de muziek van de 20e eeuw. Tot slot wordt er gekeken naar de vernieuwingen van de laatste 100 jaar door componisten als Arnold Schoenberg, John Cage en Steve Reich. 

Hoewel er kort zal worden ingegaan op de vroege ontwikkeling van de Jazz en diverse muziekstijlen in de 20e eeuw, richt deze collegereeks zich in de 20e eeuw hoofdzakelijk op de ontwikkeling van de “klassieke muziek”. 

10 dinsdagen
september: 27
oktober: 4, 11, 18
november: 8, 15, 22, 29
december: 6, 13
(25 okt en 1 nov geen college)
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen en discussie.
Tijdens de colleges zal gebruik gemaakt worden van audio en videomateriaal.
Voor iedereen met interesse voor klassieke muziek, die Engelstalige videofragmenten kan volgen.
Kennis van Duits is wenselijk.

Studiemateriaal

Te lezen en na te slaan als achtergrond bij de colleges:
Donald J. Grout en Claude V. Palisca, Geschiedenis van de Westerse Muziek.
Editie maakt niet uit, in het Engels zowel als in het Nederlands.

Colleges € 357,50
(incl. koffie/thee)
Het boek van Grout kunt u, wanneer u dat wilt aanschaffen in de boekhandel, of via internet. Het is goed tweedehands verkrijgbaar.

Docent

Drs. Kolja Meeuwsen studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is docent muziekgeschiedenis en muziekwetenschap aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.