Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Uit Parthenope’s schatkamer

Muziek in Napels, 1283-1733

Onder invloed van wisselende politieke omstandigheden toont Napels (alias Partenopea) na aanvankelijke invloeden van buitenaf (Griekenland, Sicilië, Frankrijk en het Iberisch schiereiland) vanaf de 16e eeuw een steeds persoonlijker muzikaal gezicht. De villanella alla napolitana, de tarantella en (vanaf de vroege 18e eeuw) de opera buffa geven een levenslustig beeld van de stad die echter ook veel muziek met grote emotionele diepgang herbergt in de nog nauwelijks ontsloten bibliotheken van haar vele kerken en de maar liefst vier conservatoria.

Hoewel we de ogen niet zullen sluiten voor het schilderachtige karakter van de stad onder de rook van de Vesuvius is om voor de hand liggende redenen “Napels zien” niet ons hoofddoel, we gaan “Napels horen”, en als voorbereiding op het thema van het Festival Oude Muziek Utrecht 2019 aan de hand van capita selecta 450 jaar van haar muziekgeschiedenis verkennen, in een notendop. Daarbij grasduinen we in het oeuvre van componisten als o.a. Adam de la Halle (Le Jeu de Robin et Marion, 1283), Diego Ortiz, Alexander Agricola, Orlande de Lassus, Claudio Monteverdi, Francesco Provenzale, Leonardo Vinci, Alessandro Scarlatti en Giovanni Bononcini. We sluiten onze verkenning af met Giovanni Battista Pergolesi, die met zijn opera buffa La serva padrona in 1733 een wereldhit schreef, die hem onmiddellijk en tot op de dag van vandaag onsterfelijke roem opleverde. Van die roem heeft Pergolesi door zijn vroege dood, in 1736, het jaar van zijn Stabat mater, helaas zelf maar kort kunnen genieten.

Napels, paneel uit 1472 toegeschreven aan F. Rosselli, Napels, Musea Nazionale di San Martino

Opzet van de colleges

  • Middeleeuwen.
  • Renaissance.
  • Seicento.
  • Settecento.

Jan Nuchelmans studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij verheugt zich erop dat hij na bijna veertig jaar als docent muziekgeschiedenis aan de conservatoria van o.a. Amsterdam, Den Haag en Utrecht, als HOVO-docent zijn liefde voor de muziekgeschiedenis kan blijven delen, daarbij o.a. puttend uit zijn verleden als artistiek leider van het Festival Oude Muziek in Utrecht.

4 woensdagen
6, 13, 20, 27 mrt
13.15-15.00 uur

Leiden

Hoorcollege met vragen.
Thuis studeren is niet nodig.

Korte syllabus met literatuurlijst.
Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges € 130,-
Met HOVO-fan-pas € 14,-
Studiemateriaal op papier € 8,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie