Logo Universiteit Leiden.

nl en

Moderne architectuur in Nederland

Deze collegereeks gaat over de moderne Nederlandse architectuur van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw. Niet alleen huizen en kantoren, maar ook winkelcentra, gebouwen voor verkeer, recreatie en industrie en stedenbouwkundige plannen en groenvoorzieningen komen aan de orde. De gebouwen worden geplaatst in de context van de architectuurdebatten van die tijd. De docent toont tijdens de colleges een rijke hoeveelheid foto’s van exterieurs en interieurs, ontwerptekeningen en plattegronden.

Door het volgen van de collegereeks verwerft u basiskennis over de geschiedenis en theorie van de Nederlandse architectuur van de 20e eeuw en de vroege 21e eeuw, en bent u in staat de gebouwen van de belangrijkste architecten en de stijlen te herkennen.

De Beurs van Berlage (bron wikimedia)

Opzet van de colleges

  • 1900-1920: Berlage en de nieuwe architectuur
  • 1920-1930: De opkomst van het modernisme
  • 1930-1950: De crisisjaren, de oorlog en de wederopbouw
  • 1950-1990: Van het modernisme naar knusse architectuur
  • 1990-2020: Het neomodernisme en duurzaamheid

5 woensdagen
10, 17, 24, 31 mrt; 7 apr
10.30-12.15 uur
(De data zijn nog onder voorbehoud)
Thuis, via Zoom

De opnames van de colleges komen steeds beschikbaar 3 dagen na de bijeenkomst. Tot het einde van juni kunt u ze bekijken op een tijd die u uitkomt.

Hoorcolleges.

U krijgt een link om de online bijeenkomst bij te wonen. Er wordt een opname van het college gemaakt die aan de deelnemers beschikbaar wordt gesteld.

De deelnemers lezen voorafgaand aan een college een artikel of een hoofdstuk van het boek ter verdieping. Dit kost ca. 2 uur lezen per bijeenkomst.

Studiemateriaal

  • Hans Ibelings. Nederlandse Architectuur van de 20ste eeuw. Rotterdam: NAi Uitgevers, 2003. Het boek is tweedehands verkrijgbaar voor ca 12,00 euro.
  • Hand-outs met informatie over de colleges en de titels en weblinks van te lezen artikelen.
  • Voorstellen voor onder andere wandelingen om zelf gebouwen te bekijken.

Colleges in de zaal € 160
Colleges in digitale vorm € 120

Bestanden van hand-outs e.d. zijn bij de prijs inbegrepen. Het cursusboek dient u zelf aan te schaffen.

Docent

Laura Plezier studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en kunstgeschiedenis in Leiden. Van 2014 tot 2020 gaf zij colleges aan de opleiding kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden, voornamelijk over architectuur en vormgeving. Zij rondt momenteel haar promotie af over het Stadhuis van Amsterdam in de zeventiende eeuw in relatie tot gedichten over architectuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.