Logo Universiteit Leiden.

nl en

Meesters van land en water

Landschappen en zeegezichten uit de zeventiende eeuw

Data en tijden zijn nog onbekend. U kunt nog niet inschrijven.

Liefhebbers van landschappen en zeegezichten opgelet! Dit najaar worden diverse tentoonstellingen georganiseerd rond deze genres die in de zeventiende eeuw in de Nederlandse schilderkunst een ongekende bloei beleefden. De behoefte aan landschappen, zee- en riviergezichten moet enorm zijn geweest. Burgers hingen hun huizen vol met landschappen in allerlei soorten en maten. Deze konden variëren van woeste gefantaseerde berggezichten, topografische landschappen, idyllische pastorale vergezichten, italianiserende landschappen, realistisch aandoende Hollandse landschappen. Met een razend knappe penseelvoering creëerden kunstenaars schitterende visioenen om in weg te dromen of juist herkenbare verbeeldingen, gebaseerd op de eigen omgeving.

Op de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp in het Dordrechts Museum (3 oktober 2021 tot 6 maart 2022) staan de werken van één van de belangrijkste landschapschilders centraal: Aelbert Cuyp. Diens zonovergoten idyllische landschappen waren buitengewoon populair in 18de –eeuws Engeland en leverden inspiratie voor kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable.

Het Stedelijk Museum Alkmaar wijdt vrijwel gelijktijdig een tentoonstelling aan de invloedrijke landschapschilder Allaert van Everdingen (18 september 2021 t/m 16 januari 2022). Na diens reis in Noorwegen introduceerde Van Everdingen in de Nederlanden ruige landschappen met watervallen, blokhutten, naaldwoud en rotsblokken. Deze vernieuwende landschappen maakten diepe indruk op schilders als Jacob van Ruisdael.

Ook is in verschillende plaatsen in het land de reizende tentoonstelling Koele Wateren – Schatten uit het Rijks te zien en zijn er bijzondere collectiepresentaties van zee- en riviergezichten in het Maritiem Museum in Rotterdam en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Aelbert Cuyp, Rivierlandschap met ruiters en boeren, c. 1658-1660, Londen, National Gallery.

Opzet van de colleges

In zes hoorcolleges wordt de opkomst en bloei van het landschap en zeegezicht behandeld. We maken kennis met de voornaamste schilders uit de 16de en 17de eeuw en gaan in op relaties met tekeningen en prenten, stadbeschrijvingen en cartografie. Welke associaties riepen verschillende typen landschappen op bij het toenmalige publiek? Ook gaan we in op de werkwijzen van de schilders en de kunstmarkt waarvoor zij werkten.

7 maal 2 college-uren
Data en locatie zijn nog onbekend.

Werkvorm

6 hoorcolleges met vragen
1 museumbezoek.
Thuis bestudeert u een artikel per bijeenkomst.

Docent

Zoran Kwak is kunsthistoricus, in 2014 gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Nederlandse keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. Als wetenschappelijk medewerker bij het NIKI in Florence heeft hij jarenlang onderzoek verricht naar Nederlandse schilderijen en fresco’s in openbare collecties in Rome en Latium. In 2015 richtte hij het Mercury Institute of Fine Arts op, waar hij werkt als onderzoeker en docent voor particulieren en openbare instellingen. Hij werkte o.a. voor het Mauritshuis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.