Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Kunst van nu

Nieuwe ontwikkelingen in de kunst van de 20e en 21e eeuw

Contemporaine kunst is zeer veelzijdig. In deze collegereeks wordt ingegaan op allerlei aspecten in de hedendaagse kunst en architectuur. Kunstenaars tekenen, schilderen, maken sculpturen, films of zij voeren performances op en houden zich soms tegelijkertijd bezig met bouwkundige ideeën. Zij richten zich vaak niet meer op één discipline, maar passen verschillende tegelijk toe. Nu eens zijn zij maatschappelijk geëngageerd, dan weer technisch geheel vernieuwend. Juist deze verscheidenheid maakt de hedendaagse kunst zo boeiend.

In zes bijeenkomsten worden allerlei standpunten en thema’s  belicht die kunstenaars bezighouden. Zo passeert de Chinese conceptuele kunstenaar Ai Wei Wei de revue. Hij houdt zich niet alleen bezig met kunst, maar ook is hij een politieke activist en filosoof. Tevens wordt ingegaan op het technisch vernuftige werk van de Zuid-Koreaan U-ram Choe. Robbie Cornelissen vervaardigt op groot formaat papier bijzondere architectonische constructies, geheel in potlood uitgevoerd. Zijn tekeningen, evenals die van Chuck Close en andere kunstenaars zijn fascinerend om naar te kijken. Tekeningen zijn dan ook niet meer bedoeld als schets voor een schilderij of sculptuur, maar als autonoom kunstwerk. Beurzen zoals ‘Drawing Now’ in Parijs zijn momenteel booming business. Kunstenaars die heden ten dage sculpturen maken beperken zich niet meer tot een bronzen beeld op een sokkel, maar planten bijvoorbeeld bomen in de Flevopolder zodat er na verloop van tijd een groene kathedraal ontstaat (Marinus Boezem).

Ai Wei Wei, ijssculptuur in Norrmalmstorg voor het Stockholm International Film Festival 2014 (Bron: Wikimedia)

Opzet van de colleges

  • Architectuur: Tadao Ando (Japan), Jean Nouvel (Fr), Zaha Hadid (Irak), Ma Yansong (China), Vincent Callebaut (België), Tomás Saraceno (Argentinië), Aristide Antonas (Gr), Ana Rewakowicz (Polen)
  • Kunst en engagement: Ai Wei Wei (China) en andere Chinese kunstenaars
  • Kunst en techniek: o.a. Studio Drift, U-ram Choe (Zuid-Korea)
  • Tekeningen: o.a. Robbie Cornelissen, Arno Kramer, Karin van Dam, Marlies Appel, Chuck Close, Rosemin Hendriks
  • Beeldhouwkunst: o.a. Atelier van Lieshout, Guido Geelen, Sjoerd Buisman, kunstenaarscollectief Patchwork, Marinus Boezem
  • Film en Performance: o.a. Marina Abramovic, Moniek Toebosch, Marijke van Warmerdam, Jeroen Eisinga

Docent

Drs. Juliette Verhofstad is kunsthistoricus met als specialisatie hedendaagse moderne kunst, waaronder de Cobrabeweging, graffiti, kunst en architectuur uit de 20ste en 21ste eeuw. Ze is interim conservator geweest in het Cobra museum, Amstelveen.

Website van Juliette Verhofstad.

Praktische informatie

6 woensdagen
9, 16, 23, 30 okt,
6, 13 nov
13.15-15.00 uur
Leiden

Hoorcollege met vragen en discussie; uitgebreide beeldpresentatie.
Thuis 2 uur studeren per bijeenkomst.

Teksten en filmpjes van Internet.
Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges € 195,-
Met HOVO-pas € 21,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie