Logo Universiteit Leiden.

nl en

Córdoba en Palermo

Mulitculturele samenlevingen in de middeleeuwen

Data en tijden zijn nog onbekend. U kunt nog niet inschrijven.

In de middeleeuwen hebben zich momenten voorgedaan dat christenen, moslims en joden in nauwe samenwerking met elkaar een unieke mengcultuur hebben gecreëerd. Dat gebeurde in de 10de eeuw in Córdoba onder de kalief Abd al-Rahman III (891-961); en in de 12de eeuw in Palermo onder het bewind van Normandische koningen. Die smeltkroes van culturen heeft tot geweldige prestaties geleid op gebied van wetenschap, geneeskunde,filosofie, kunst en architectuur.
In deze cursus onderzoeken we hoe die integratie plaatsvond en welke voorwaarden hiervoor waren geschapen. We doen dat aan de hand van architectuur, beeldende kunst en kunstnijverheid, de tastbare herinneringen aan deze culturele wisselwerking.    
Córdoba was ten tijde van het kalifaat van Abd al-Rahman III het belangrijkste intellectuele en culturele centrum van West-Europa. Een van de meest verbluffende bouwwerken uit de middeleeuwen – de Grote Moskee, nu kathedraal van Córdoba- kreeg toen zijn definitieve vorm. 
Palermo was onder het bewind van de Normandische koningen (1130-1189) ook een smeltkroes van Latijn en Grieks sprekende christenen, joden en Arabieren. Unieke bouwwerken als de Cappella Palatina en de kathedraal van Monreale staan symbool voor de toenmalige culturele wisselwerking.

De Mezquita in Cordoba. De kathedraal is in de 13de eeuw in de moskee gebouwd. De moskee uit de achtste eeuw is daarbij grotendeels bewaard gebleven.

4 dagen, twee uur college
Leiden 

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen; uitgebreide beeldpresentatie.

Studiemateriaal

Digitale bestanden van de powerpoints.

Aanbevolen literatuur om van te voren te lezen:

  • P. van Heijnsbergen, Cordoba : een samenleving van moslims, christenen en joden in Moors Spanje, Uitgeverij Aspekt,  2017.
  • Norwich, John Julius. Sicily: An Island at the Crossroads of History, Random House, 2015.

Docent

Ernest Kurpershoek is kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in middeleeuwen/renaissance. Hij is werkzaam als docent bij het Nationale Restauratie Centrum en bij diverse culturele instellingen. Ook begeleidt hij kunstreizen naar Spanje en Italië.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.