Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Caravaggio en de Caravaggisten

Deze collegereeks is voltekend, maar voor de herhaling in januari, februari 2019 kunt u zich nog aanmelden.

Michelangelo Merisi da Caravaggio was lang een vergeten schilder, maar sinds halverwege de vorige eeuw staat hij weer volop in de belangstelling. En terecht! In de geschiedenis van de Europese schilderkunst waren er weinig kunstenaars die zo’n diepe en vergaande impact hadden – ook internationaal – als Caravaggio. Zijn radicale nieuwe schilderkunst heeft na ongeveer 1600 talloze schilders geïnspireerd in West-Europa. Jonge schilders trokken naar Rome en Napels om zich te verwonderen over Caravaggio’s revolutionaire gebruik van licht en donker – het chiaroscuro, zijn uiterst naturalistische en theatrale presentatiewijze en zijn uitzonderlijke onderwerpskeuze.

Hoe kunnen we het opmerkelijke succes van Caravaggio en het internationale Caravaggisme verklaren? Waar, wanneer en hoe begonnen kunstenaars Caravaggio’s schilderijen te ontdekken en daarop te reageren? En welke specifieke eigenschappen van Caravaggio’s werk trokken hun aandacht in het bijzonder? Deze collegereeks laat zien dat de Caravaggisten geen klakkeloze navolgers waren van de grote meester, maar dat zij dikwijls een hoogstpersoonlijke stijl ontwikkelden en werkten vanuit hun eigen culturele achtergrond.

Directe aanleiding voor de collegereeks vormt de grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa die in december 2018 van start gaat in het Centraal Museum in Utrecht en daarna doorreist naar de Alte Pinakothek in München. Deze collegereeks biedt alvast een gedegen kennismaking met deze schilders en een goede voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling.

Caravaggio, Maaltijd te Emmaüs, 1601

Dr. Zoran Kwak heeft een jarenlange ervaring als onderzoeker en docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence. In 2014 is hij cum laude gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Noord-Nederlandse geschilderde keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. In 2015 richtte hij het Mercury Institute of Fine Arts op, waar hij werkzaam is als onderzoeker, art consultant en docent voor particulieren en openbare instellingen. Hij is gespecialiseerd in de vroegmoderne schilderkunst van de Lage Landen, in het bijzonder keukentaferelen, landschappen, historie- en genrestukken, evenals de artistieke wisselwerking tussen de Nederlanden en Italië.

Na zijn studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Leiden (1990-1996) werkte hij als onderzoeker in opleiding (oio) in dienst van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bij de vakgroep Kunstgeschiedenis en Archeologie van de Universiteit Leiden (1997-2000). Tijdens deze periode verzorgde hij ondermeer colleges over de Leidse schilderkunst in de Gouden eeuw. Als wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) te Florence deed hij van 2002 tot 2009 onderzoek voor het Repertory of Dutch and Flemish Paintings in Italian Public Collections: Rome, Lazio and the Vatican. In 2007 en 2008 was hij vervangend docent Kunstgeschiedenis en Archeologie bij de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 voert hij als freelance art consultant onderzoek en schrijfopdrachten uit voor ondermeer restauratieatelier Conservart en Stichting Portret van Enkhuizen. Daarnaast verzorgt hij onderwijs over vrijwel alle facetten van de Westerse kunstgeschiedenis bij instellingen als HOVO en de Vrije Academie.

4 vrijdagen
30 nov; 7, 14 dec
11.15-13.00 uur
Rondleiding op 21 dec
Leiden

herhaling op:
4 donderdagen
17, 24 en 31 jan
11.15-13.00 uur
Rondleiding op 7 feb 2019
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Een rondleiding in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in Centraal Museum, Utrecht.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst. 

  • Drie artikelen in het Engels.
  • Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints.

Colleges € 135,-
Met HOVO-fan-pas € 19,-
Studiemateriaal op papier € 9,-

Aanmelden

De colleges in november, december zijn voltekend. Maar het is mogelijk u aan te melden voor de herhaling van de serie in januari, februari 2019.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie