Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Beter met planten

De Chinese kruidentuin

Leidse Sinoloog en IVN-natuurgids Marisa Bantjes verzorgt regelmatig culturele rondleidingen in de Chinese kruidentuin van de Hortus botanicus Leiden. Met deze collegereeks wil zij een inleiding geven in de medisch-culturele betekenis van planten in de Chinese cultuur. In de colleges zal aandacht besteed worden aan de gedachten achter de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM), de geschiedenis, culturele achtergronden, boeken en verhalen van de Chinese kruidengeneeskunde en de toepassing van planten in traditionele Chinese geneeswijzen. Ook zal aandacht besteed worden aan de Chinese eetcultuur waarin eten medicijn is, en medicijn eten.

Bij iedere hoorcollege zal, indien mogelijk, ook een korte praktische rondleiding in de Chinese kruidentuin of de kassen van de Hortus worden gekoppeld om de planten of plantenmaterialen die in de hoorcolleges ter sprake komen nader te bekijken en bestuderen.

Proeverij in de Chinese kruidentuin. Hortus botanicus Leiden

Onderwerpen die aan bod komen

  • De Chinese kruidentuin
  • Culturele achtergronden van Chinese kruidengeneeskunde
  • Basisbeginselen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Gebruik van de kruiden en planten aanwezig in de Chinese kruidentuin Hortus botanicus Leiden
  • Chinese eetcultuur: eten is medicijn en medicijn is eten

NB Dit college zal het onderwerp van het gebruik van planten in de Chinese kruidengeneeskunde vooral vanuit een culturele insteek behandelen. Het wordt dus geen medische of plantkundige, maar een culturele collegereeks. Het zal een introductie zijn in de genoemde onderwerpen. Het niveau is algemeen populair wetenschappelijk.

Docent

Marisa Bantjes heeft Chinese Talen en Culturen gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Zij heeft acht jaar in de Volksrepubliek China gewoond, gestudeerd en gewerkt, waaronder als Field Officer voor de Britse ontwikkelingssamenwerking organisatie Voluntary Service Overseas (VSO). Marisa was daarna lange tijd werkzaam als beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) met verantwoordelijkheid voor de programma’s van OCW voor wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en China. Tegenwoordig verzorgt zij als Sinoloog en IVN Natuurgids, met haar bedrijf 123Chinese Chinese taal- en cultuur cursussen en activiteiten, waaronder ook rondleidingen in de Chinese kruidentuin van de Hortus botanicus Leiden.

Praktische informatie

4 vrijdagen
1, 8, 15, 22 nov
10.30-12.30 uur
Leiden, Hortus botanicus

Hoorcollege met vragen en discussie met eventueel korte praktische rondleidingen in de Chinese kruidentuin of de kassen van de Hortus.
Thuis 2 tot 3 uur studeren per bijeenkomst.
Passief Engels aanbevolen.

Syllabus met korte literatuurlijst.
PDF’s van de powerpoints.

Colleges € 130,-
Met HOVO-pas € 14,-
Syllabus op papier € 16,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie