Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Thessaloniki: de tragiek van een rijk verleden

De geschiedenis van een moderne Griekse stad met een turbulente, multiculturele geschiedenis van 2300 jaar

Thessaloniki, de tweede metropool van Griekenland en hoofdstad van de provincie Macedonië, lijkt op het eerste gezicht altijd Grieks te zijn geweest, sinds de stichting in 315 v. Chr. tot aan het heden. Maar begin 20e eeuw was zij nog een Ottomaanse stad, met een overwegend joodse bevolking en de sfeer van de Oriënt. Nog geen halve eeuw later was daar praktisch niets meer van over. De Balkanoorlogen (1912-13), de Grote Brand van 1917, de gedwongen bevolkingsuitwisseling tussen christenen en moslims (1923) en – later – de uitroeiing van de joodse gemeenschap door de Duitse bezetter (1943) zorgden voor een ingrijpende en tragische transformatie, die een einde maakte aan het eeuwenoude multiculturele karakter van de stad.

Deze collegereeks vertelt het verhaal van 2300 jaar geschiedenis en voert langs Macedonische koningen, Romeinse keizers, Byzantijnse cultuur, Ottomaanse overheersing, de Griekse onafhankelijkheidsstrijd en de vaak moeizame betrekkingen tussen het moderne Griekenland, de Balkan en Turkije. Centraal staat ook de wijze waarop Thessaloniki en haar inwoners zijn omgegaan met hun historisch erfenis en hoe dat verleden (on)zichtbaar is in het huidige straatbeeld.

Slechts weinig steden kunnen bogen op zo’n turbulente, ingrijpende en fascinerende geschiedenis. En toch is haar verleden slechts bij weinigen echt bekend.

NB De docent organiseert van 16 t/m 21 maart 2020 een 6-daagse stedentrip naar Thessaloniki. Deze reis wordt uitgevoerd i.s.m. de organisatie Antiek Toerisme

Demetrius van Thessaloniki op een icoon uit de 16e-17e eeuw (Bron: Wikipedia)

Opzet van de colleges

  • Oudheid: het Macedonische koninkrijk en het antieke Thessaloniki (315 v. Chr. – 300 n. Chr.)
  • De ‘co-hoofdstad’: kerken, kloosters en handel in de Byzantijnse bloeitijd van Thessaloniki (330-1430)
  • ‘Tourkokratia’: Thessaloniki onder het Ottomaanse Rijk (1430-1912)
  • De ‘vergrieksing’ van Thessaloniki en de woelige jaren van WOI en de Grieks-Turkse oorlog (1912-1923)
  • De joodse geschiedenis van Thessaloniki (1492-1943)
  • De ‘Macedonische Kwestie’ en de omgang met het rijke verleden in het Thessaloniki van nu

6 dinsdagen
4, 11, 18, 25 feb,
3, 10 mrt
15.15-17.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen.
Thuis 1 of 2 uur studeren per bijeenkomst.
Passief Engels voor het boek van Mazower.

Studiemateriaal

Mark Mazower, Salonica. City of Ghosts. Christians, muslims and Jews, 1430-1950, Vintage, 2004. ISBN 9780375727382, kosten ca. € 16,-
Enkele hand-outs.
Powerpoints beperkt i.v.m. copyright op de afbeeldingen.

Colleges € 201,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-
Bijkomende kosten: boek van Mazower.

Docent

Patrick Gouw is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de klassieke oudheid, maar ook in de latere, (vroeg)moderne geschiedenis van Griekenland. Daarnaast organiseert en begeleidt hij regelmatig culturele reizen naar het Middellandse Zeegebied.

Patrick Gouw op de website van de Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie