Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Geschiedenis van Jeruzalem

Jeruzalem, de stad waar het jodendom, christendom en de islam samen komen, is één van de meest veelzijdige en boeiende steden ter wereld. Het is een stad van uitersten, van conflicten en van een zeer bewogen geschiedenis. Deze cursus behandelt de geschiedenis van de stad in vier bijeenkomsten vanaf haar vroegste begin als Kanaanitische stad zo’n 5000 jaar geleden, tot de moderne tijd. Maar Jeruzalem roept meer op dan politieke intriges en militaire veroveringen. Waar koningen, keizers, ridders en sultans de stad hebben toegeëigend, bleef het een stad met een enorme diversiteit, een stad waarnaar generaties van pelgrims hebben verlangd, eeuwenlang hebben beschreven, geschilderd en lofzangen aan hebben opgedragen.

Een bezoeker aan het Jeruzalem van nu merkt direct de verschillende bevolkingsgroepen op: Joden en moslims, seculieren en Orthodoxen, nonnen en monniken van alle mogelijke christelijke stromingen, van Grieks-Orthodoxen, Franciscanen en Armeniërs, tot de kleinste minderheden zoals de Ethiopische en de Syrische kerk. Ieder met eigen gewoontes en feestdagen, maar vaste tradities rondom de Heilige plaatsen. Het houden van een balans tussen deze groepen is niet eenvoudig en de grens tussen vredig samenwerking en explosief geweld is soms flinterdun. Deze cursus geeft aandacht aan wat aan de oppervlakte te zien is maar ook over wat eronder schuilt, met aandacht aan geschiedenis, kunst en beroemde monumenten, boven én onder de grond.

Mozaïek van Jeruzalem in de St. Joriskerk, Madaba, Jordanië (560 n.C.)

Opzet van de colleges

  • Bijbels Jeruzalem: van een Kanaänitische stad tot een verwoeste hoofdstad (Eerste Tempel Periode).
  • Van de terugkeer naar Zion (Tweede Tempel Periode) tot de Byzantijnse tijd: Jeruzalem als Hagia Polis.
  • De Islamitische tijd en de kruisvaarders tot de Ottomaanse tijd.
  • Jeruzalem in de Nieuwe tijd.

Diklah Zohar is archeoloog en kunsthistorica. Ze heeft haar BA aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem behaald met specialisatie in de Klassieke Oudheid, haar MA aan de Universiteit Leiden met specialisatie in Vroeg Christelijke en Joodse kunst en ze is gepromoveerd aan de VU op mozaïekkunst in de vroege kerk. Als beeldend kunstenares maakt ze met haar bureau ‘Psefás’ (het Hebreeuwse woord voor Mozaïek) mozaïeken voor bedrijven en particulieren en verzorgt lezingen, cursussen, en reizen naar haar geboorteland, Israël.
Website van Diklah Zohar.

 

4 maandagen
4, 11, 18, 25 feb
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen.
Thuis studeren is niet nodig.

Syllabus.
Literatuurlijst.
Powerpoints worden niet beschikbaar gesteld.

Colleges € 130,-
Met HOVO-fan-pas € 14,-
Studiemateriaal op papier € 13,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie