Logo Universiteit Leiden.

nl en

Geschiedenis en maatschappij

Het collegeaanbod op het gebied van de geschiedenis (vanaf de middeleeuwen) en maatschappijwetenschappen als politicologie, rechten, economie e.d.

Na de reeks HOVO-colleges over de geschiedenis van de Joden in Nederland vroegen veel deelnemers om colleges in het vervolg van deze reeks. In overleg met Hans Blom en Marjolein Schenkel is nu de collegereeks over massaal geweld in de 20ste eeuw tot stand gekomen. Niet alleen geweld tegen de Joden wordt besproken, maar geweld in de context van oorlogen, revoluties en genocide in het algemeen.
Raymond Buve is terug bij HOVO met een keur van oud-ambassadeurs van diverse landen van Spaans Amerika. Zij bespreken hoe in de diverse landen de erfenis van de Spaanse bewindvoering doorwerkt in het huidige bestel en de sociale en politieke omstandigheden.
Internationale en nationale politiek komen aan bod in columns die J.L. Heldring schreef voor NRC. Hugo Arlman schreef een boek over de visie en de taal van deze belangrijke journalist.
En u kunt colleges volgen over de geschiedenis van de Baltische landen. Een gebied dat in de huidige geopolitieke omstandigheden steeds belangrijker wordt.
En dan voor de liefhebbers van wetenschapsgeschiedenis: Dirk van Delft zal een viertal colleges geven over de Nederlandse vrienden van Einstein, zijn bezoeken aan ons land en de wetenschappelijke ontwikkelingen die daaruit voortkwamen. 

maandagen - 14 okt t/m 2 dec - 15.15-17.00 uur
Massaal geweld in de lange twintigste eeuwprof. dr. Hans Blom en drs. Marjolein Schenkel

woensdagen - 16 okt t/m 27 nov - 15.15-17.00 uur
Spaans Amerika: politiek geweld, sociale ongelijkheid en corruptie. De ontwikkeling van een eeuwenoud patroonprof. dr. Raymond Buve e.a.

woensdagen - 30 okt t/m 4 dec - 13.15-15.00 uur
Meedenken met J.L. Heldring. Koude Oorlog, Europa, taal, conservatisme, na de val van de MuurHugo Arlman

woensdagen - 30 okt t/m 4 dec - 15.15-17.00 uur
Einstein in Nederlandprof. dr. Dirk van Delft

maandagen - 4 nov t/m 9 dec - 11.15-13.00 uur
Geschiedenis en actualiteit in de Baltische landendrs. Frederik Erens

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie