Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Leefstijl als medicijn

Kranten tijdschriften en het internet staan bol van adviezen over een gezonde leefstijl. We willen niet langer vooral ziektes genezen, maar ziek worden voorkomen. Dat willen we natuurlijk voor onszelf en voor onze dierbaren, maar ook als samenleving hopen we op die manier van de oplopende kosten voor de gezondheidszorg te kunnen beheersen. Maar wat werkt nou echt?

In een reeks colleges kunt u de laatste inzichten vernemen over belangrijke onderdelen van een gezonde leefstijl: over voeding, beweging, slapen, stress en gedragsverandering, en leefplezier en welbevinden. Daarbij is het de bedoeling dat de deelnemers ook ervaren wat een gezonde leefstijl voor hen doet. De deelnemers kunnen vrijwillig een programma volgen met aanpassingen op hun leefstijl. Hun activiteiten en de parameters van hun gezondheid worden gevolgd door deskundigen. Een leefstijlcoach zal wekelijks aansluitend op het college de resultaten van dit programma bespreken. Kortom, deze collegereeks is evidence based.

Foto: Luke Chesser (Bron: Unsplash)

Opzet van de colleges

  • Bioritme en de moderne samenleving (Meijer)
  • Beweging (Van Delden)
  • Voeding en chronische ziekten(Sijpkens)
  • Leefplezier en welbevinden (Huijg)
  • Stress en methoden van gedragsverandering (Evers)

5 woensdagen
18, 25 mrt, 1, 8, 15 apr
9.45-12.30 uur (NB Deze tijden wijken iets af van wat in de studiegids staat.)
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen.
Per bijeenkomst een half uur coaching en bespreken van resultaten leefstijlprogramma.
Thuis studeren is niet nodig. Deelname aan het monitoringsprogramma is facultatief.
NB Deelnemers die zich bij het actieve deel van de colleges willen laten monitoren, vragen wij een aparte mail te schrijven aan HOVO. De monitoring vindt waarschijnlijk plaats m.b.v. smartphones.

Studiemateriaal

Powerpoints voor zover het copyright het toelaat.
Literatuurlijst voor wie verder wil lezen.

Colleges € 201,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-
Deelname aan het monitoringsprogramma is kosteloos.

Docenten

Johanna Meijer, neurophysiologie, in het bijzonder de regelmechanismen van biologische ritmen, LUMC.

Lex van Delden, cognitieve neurowetenschappen, Leyden Academy on Vitality and Aging.
 

Yvo Sijpkens, internist, Haaglanden Medisch Centrum.
 

Josanne Huijg, klinische en gezondheidspsychologie, Leyden Academy on Vitality and Aging.
 

Andrea Evers, gezondheidspsychologie, Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie