Logo Universiteit Leiden.

nl en

Brein in balans: dat gaat niet vanzelf!

Het brein is een bijzonder orgaan dat zorgt voor een ideale afstemming van ons lichaam op de omgeving. Maar wanneer die omgeving te druk is, kan dat leiden tot stressklachten. We voelen ons dan overvraagd en vaak gaat dit gepaard met vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en moeite om te ontspannen. Ook kunnen eenzaamheid of verveling leiden tot stressklachten. Door beter te begrijpen hoe en in welke omstandigheden het brein optimaal tot haar recht komt, kunnen we zelf een hoop doen om ons meer stressbestendig te maken.

Tijdens deze psychologiecolleges verkennen we eerst kort de anatomie van het brein. Vervolgens onderzoeken we op welke manier al die breinonderdelen werken en samenwerken en welke principes hier leidend zijn. Dit geeft de ideale basis om te begrijpen wat de invloed is van de omgeving op de werking van ons brein en hoe we beide, ons brein en de omgeving, op elkaar kunnen afstemmen voor het optimale resultaat: een brein in balans.

Programma van de colleges

  • Anatomie van het brein
  • Hoe werken alle breindelen samen? Wie is de dirigent?
  • Het reflexbrein, reflecterend brein en het archiverend brein
  • Stress: over- en onderprikkeling van het brein
  • Het brein en onze omgeving
  • Een brein in balans? Dat gaat (niet) vanzelf!

Dr. Andreas Wismeijer is gezondheidspsycholoog. Hij is verbonden aan Tilburg University. Hij is gepromoveerd op de psychologische en lichamelijke consequenties van het hebben van emotioneel belastende geheimen. Hij geeft al jaren colleges psychologie voor HOVO.

Website van Andreas Wismeijer.

Twee dagen
15 en 16 aug
10.15-16.15 uur (pauze n.t.b.)
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis studeren is niet noodzakelijk. 

  • Enige teksten digitaal na het college. 
  • Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints

Aanbevolen literatuur:

Theo Compernolle: Ontketen je brein, Lannoo, 2014. ISBN 9789401417457, € 29,95 (ebook € 23,99).

Colleges € 195,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie