Logo Universiteit Leiden.

nl en

Het einde van de geschiedenis

De invloed van Alexandre Kojève op de Filosofie van de jaren ‘40-’90

Met het essay Het einde van de geschiedenis en de laatste mens (1992) werd politicoloog Francis Fukuyama een van de toonaangevende politieke denkers van de jaren ‘90. Wat echter velen niet weten, is dat Fukuyama’s denken over het einde van de geschiedenis geïnspireerd is door de Russische Franse wijsgeer Alexandre Kojève (1902-1968). In dit college zullen we zien dat Kojève’s een sleutelrol vervult in het begrijpen van de (Franse) filosofie van de twintigste eeuw. Kojève’s colleges over Hegels Fenomenologie van de Geest hebben onder andere het denken beïnvloed van Jean-Paul Sartre, George Bataille en Jacques Lacan. In dit college zullen diverse Kojève-adepten bestuderen en zullen we zien hoe het vocabulaire van Kojève leidt tot uitgesproken politiek geweld waarin het verloop van de geschiedenis gezien wordt als een project wat de mens ten einde moet brengen. 

10 bijeenkomsten
5, 12, 19, 26 okt; 2, 9, 16, 30 nov; 7, 14 dec. 
11.15-13.00 uur
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

De opnames van de colleges komen steeds beschikbaar vanaf drie dagen na de colleges. Tot eind januari kunt ze thuis bekijken op een tijd die u uitkomt.

Werk/hoorcollege.

Wie de colleges digitaal volgt, krijgt een link naar een opname van de live bijeenkomsten. De opnames kunnen niet worden gedownload; u kunt ze wel meermalen bekijken.

Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Luuk van Middelaar (2011), Politicide , De moord op de politiek in de Franse filosofie,
Groningen: Historische Uitgeverij. kosten € 18,75.
Powerpoints na afloop van de colleges.
Literatuurlijst.

Collegeserie in de zaal € 320,-
Collegeserie in digitale vorm € 230,-
Bij de prijzen zijn de digitale bestanden van de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen. Het studieboek dient u zelf in de boekhandel aan te schaffen.

Docent

Martine Berenpas studeerde gezondheidspsychologie en wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en is momenteel bezig met haar promotietraject. In haar onderzoek vergelijkt zij het denken van Emmanuel Levinas met het klassiek Daoïsme van Laozi en Zhuangzi.

Martine Berenpas op de website van de Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de live colleges 

Aanmeldingsformulier voor de colleges in digitale vorm

Bovenstaande links leiden naar een aanmeldingsformulier voor alle deelnemers die geen aanspraken maken op korting, én voor medewerkers van de Universiteit Leiden (LEI) die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie een beroep wil doen op de kortingsmogelijkheden voor mensen met een inkomen rond het sociale minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.