Logo Universiteit Leiden.

nl en

Worden wij echt Homo Deus?

Deze collegereeks is voltekend. U kunt u opgeven voor de wachtlijst.

De boeken van Yuval Noah Harari zijn een wereldhit: Sapiens: Een kleine geschiedenis van de mensheid, en Homo Deus: Een kleine geschiedenis van de toekomst. In al hun breedte nodigen ze uit voor commentaar, aanvulling en debat, en dat is precies wat dit college beoogt te doen. Ons vertrekpunt is de antropologie, en de invalshoek is die van culturele evolutie en culturele diversiteit, met speciale aandacht voor de religieuze component en voor de kunst. Dat leidt tot vragen als: ‘hoe is religie ontstaan, en wat is haar rol in vroege culturen? Cultuur is per definitie variatie en diversiteit – hoe belangrijk is dit voor de evolutie van Homo sapiens? En waar zou dat naar toe kunnen leiden? Wat betekent het menselijke vermogen tot creatieve vormgeving voor die evolutie, en dus ook voor de toekomst?

We volgen Yuval Harari in zijn tocht door de menselijke geschiedenis en de mogelijke toekomst, en zetten daarbij steeds zijpaden uit door het historische – en futuristische – landschap. Want de keuzes die hij maakt zijn op zich plausibel, maar alternatieven zijn zeker mogelijk. Het is de bedoeling in deze colleges gebruik te maken van onze ‘crowd intelligence’ en met de deelnemers samen te bezien in hoeverre wij de geschiedenis wellicht iets kunnen herschrijven en de toekomst opnieuw vorm kunnen geven.

Omslag Homo Deus van Yuval Harari.
Omslag Sapiens van Yuval Harari.

6 bijeenkomsten
gestart donderdag 20 feb

15.15 -17.00 uur
vervolg nog onbekend
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2-3 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Yuval Harari, Sapiens, in elke uitgave.
Yuval Harari, Homo Deus, in elke uitgave.

Colleges € 201,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-
Bijkomende kosten: de boeken van Harari.

Docent

Wouter van Beek is emeritus hoogleraar Antropologie van de Religie, Universiteit van Tilburg, en senior onderzoeker, Afrikastudiecentrum Leiden.

Wouter van Beek op de website van het Afrika Studie Centrum van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.