Logo Universiteit Leiden.

nl en

Filosofie en religie

Links staan de colleges gerangschikt naar datum van het eerste college. Er zijn op dit moment geen colleges filosofie en religie waarvoor u zich nog kunt inschrijven. Eind mei, begin juni verschijnen de aanmeldingsformulieren bij elke collegeserie.

Voor de filosofieliefhebbers is er in het najaar van 2018 een groot aanbod. U kunt kiezen tussen oude filosofie met veel cultuurhistorische aspecten in de colleges over Meister Eckhart van Gerard Visser (middeleeuwen) en Pico della Mirandola van Rijk Schipper (renaissance). Schipper actualiseert bovendien zijn colleges over menselijke waardigheid in de filosofie met de gedachten van de Existentialisten in de twintigste eeuw. 

Moderne filosofie komt aan bod in de serie over Levinas. Martine Berenpas introduceert u in zijn filosofie van de Ander - een begrip dat ook belangrijk is in de filosofie van Hannah Arend. En in de colleges over de Kritiek van de zuivere rede van Kant. Arnold Ziegelaar behandelt dit beroemde achttiende-eeuwse boek als de start van het hedendaags denken. En voor wie zelf aan de slag wil gaan met de belangrijkste vragen in het leven reikt Paul Wouters denkgereedschap aan. 

Tot slot is er een collegereeks over de christenen in Syriƫ door Heleen Murre-van den Berg. Een hoogst actueel en zorgwekkend onderwerp.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie