Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

De gnostici

De gnostici vormden een van de katholieke of orthodoxe hoofdstroming van het christendom afwijkende beweging. Er bestonden gnostische sekten en ook gnostici die bij de algemene Kerk behoorden maar hun opvattingen min of meer verborgen hielden. Zij allen gingen uit van de boosaardigheid van de materiele wereld en meenden daarvan verlost te worden door een speciale ‘gnosis’ of kennis die door openbaring verkregen werd. De gnostische beweging bloeide in de late 1ste t/m 3de eeuw en is daarna grotendeels verdwenen, al leefden gnostische ideeën nog lang door in het manicheïsme en in bepaalde middeleeuwse sekten.

Zhdan Dementiev: Seth als patriarch (1630) Paneel uit de iconostasis van de kathedraal van de opstanding, St. Cyril-Belozersky Klooster (Bron: Wikipedia)

3 dagen
14, 15, 16 april
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met vragen.
Thuis ca. 1 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Korte syllabus met bibliografie en inhoudsopgave.
Enkele hand-outs.

Colleges € 100,50
Met HOVO-fan-pas € 10,50
Syllabus € 9,-

Docent

Dr. Henk Singor is oud-docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Singor heeft een reeks wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Zijn specialismen zijn: de militaire geschiedenis van het oude Griekenland; Sparta; de Romeinse keizertijd en het vroege christendom.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers (HOVO-fan-pas)

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie