Logo Universiteit Leiden.

nl en

Duurzaamheidsprijs

Het is zover: LUGO mag eindelijk de winnaar van de Sustainability Award 2020 bekend maken!

LUGO is in samenwerking met de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) op zoek gegaan naar verenigingen die deze periode van stilte benutten om plannen te ontwikkelen die een groot positief effect zullen hebben op het milieu en hun directe omgeving wanneer het verenigingsleven weer volledig op gang kan komen. Gaan. De gecombineerde kennis van PKvV en LUGO leidde dit jaar tot een unanieme winnaar van de duurzaamheidsprijs: V.S.L. Catena. Een vereniging waar duurzaamheid een van de prioriteiten is, zo blijkt uit de speciale werkgroep die zich op dit thema richt en al veel heeft bereikt.

Enkele voorbeelden hiervan zijn het gebruik van bekers en glazen van hard plastic, die beide na gebruik worden gewassen en hergebruikt. Daarnaast biedt de kantine standaard een vegetarische optie en worden de helft van de tijd alleen vegetarische of veganistische gerechten bereid. Om andere mensa’s te stimuleren vaker een vegetarisch menu aan te bieden, start de werkgroep binnenkort met een cursus leren koken op basis van plantaardige eiwitbronnen, zoals tofu en bonen. Daarnaast wordt het koken met seizoensgroenten en fruit gestimuleerd. Het Basil festival, jaarlijks georganiseerd door de vereniging, biedt lezingen over duurzaamheid, duurzame producten en foodtrucks met veganistisch eten.

Maar er zijn ook nieuwe plannen voor de nabije toekomst: Catena krijgt binnenkort een groendak, dat zorgt voor meer isolatie en is ook goed voor de bijen en andere insecten in de omgeving. Dat Catena deze stillere tijd gebruikt om op een innovatieve manier bij te dragen aan duurzaamheid en haar omgeving, is wat ons betreft een heel mooi voorbeeld.

Catena is een van de vijf grote verenigingen in Leiden en daarmee een goed voorbeeld voor studenten en de stad. Hopelijk stimuleert deze prijs ook andere grote verenigingen in Leiden en Den Haag om binnen de vereniging aan duurzaamheid te werken.

Video Duurzaamheidsprijs 2020

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
Deze website maakt gebruik van cookies.