Logo Universiteit Leiden.

nl en

Sustainability Guide & Energie Besparing

We willen je graag een eenvoudige handleiding aanbieden over een duurzaam leven. Of je nu een eerstejaarsstudent bent die nog steeds je weg probeert te vinden, bezig is met je master of werkzaam binnen de universiteit. Deze tips en gids helpen je op weg! Voor vragen, opmerkingen of opmerkingen kun je contact met ons opnemen via de e-mailadressen die op de website staan vermeld. We horen graag jouw feedback en maken de lijst en gids completer!

Meer energie besparen

 • Check je kozijnen en plak eventuele kieren af.
 • Gebruik je een apparaat niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact.
 • Kijk eens kritisch naar de apparaten in de (gedeelde) keuken of fusie. Heb je al die koelkasten echt nodig? Koelkasten van meer dan 8 jaar oud zijn energievreters, dus kijk of jij of je huisbaas ze kan vervangen door een koelkast met A+++-label (binnen 5 jaar terugverdiend op je energierekening).
 • Een makkelijke: zet de verwarming een graadje of twee lager en doe een warme trui aan en pak je dekentje erbij. Het is ongelofelijk hoeveel dit voor een heel stookseizoen scheelt.
 • Kook met deksels op de pannen en zet het vuur niet hoger dan nodig.
 • Douche eens wat korter en met een waterbesparende douchekop. Een zandloper in de douche kan helpen. Iedere dag 30 sec. koud douchen houd je bovendien fitter en gezonder.
 • Verhit met de waterkoker alleen het water dat je nodig hebt. Ook handig: zet een thermosfles naast de waterkoker en doe je overgebleven heet water daarin.
 • LED lampen verdienen zich snel terug, zijn 85% zuiniger dan de 20e eeuw gloeilamp en geven hetzelfde warme licht. Kies de juiste LED lamp.
 • Plak radiatorfolie tegen de muur achter de verwarming, zo voorkom je dat warmte naar buiten verdwijnt door de muur.
 • Check de klimaatklappers van Milieu-centraal; regel benodigde spullen bij webshop van woonwijzer en voor Leidenaren: besteed je Ga-Goed bon met 70 euro voor 31 maart 2021.
 • Kijk eens bij jouw gemeente op de website of zij interessante acties hebben om duurzamer te leven! Vaak zijn er ook financiële voordelen aan verbonden.

Acties die de Universiteit Leiden onderneemt:

 • Universiteit Leiden neemt al meer dan tien jaar deel aan Meerjarenafspraken energie (MJA-3; 2005-2020) en realiseert elk jaar ca. 2% energiereductie. Ons energieverbruik per student+medewerker daalt, evenals ons gasverbruik (vgl. met ca 3000 huishoudens). Toch is dat niet afdoende. Daarom verschijnt in 2021 een routekaart naar energieneutrale gebouwen in 2050 (volgens het klimaatakkoord). Hierin staat de planning hoe te komen tot 49% CO2 emissiereductie in 2030 en 95% in 2050 (t.o.v. 1990) met alle gebouwen. Een zeer complexe opgaaf met 15% monumentale panden.
 • Het Gorlaeus gebouw is aangesloten op de Warmte-Koude-Opslag in de bodem (=bijna aardgasvrij). Ook het collegezalengebouw en het nieuwe sport/tentamencentrum worden komende jaren op een WKO aangesloten. In 2021 worden nieuwe WKO bronnen geslagen in de binnenstad voor de Humanities Campus. Doel hiervan is om meer dan 50% van het aardgas uit te faseren tot 2030 (t.o.v. 2019) 
 • In het Snellius zal de warmte van de datacenters worden ingezet om het gebouw te verwarmen.
 • Universiteit Leiden zorgt elk jaar opnieuw dat de CO2-emissie door het gasverbruik en elektraverbruik wordt gecompenseerd/vergroend, door de aanschaf van Garanties van oorsprong uit Nederlandse wind (sinds 2017) en Verified Emission Reduction credits (VER’s; afvangen van mestgassen).
 • Het collegezalengebouw van universiteit Leiden is het grootste zonnepanelendak van Leiden (ca. 1241 panelen; 400.000 kWh). Dat gaan we zelf in 2021 overtreffen met een nog groter zonnedak op de nieuw te bouwen parkeergarage op het Leiden BioScience park. Het totaal aantal zonnepanelen op alle daken levert ca. 1% van onze energievoorziening. Dat klinkt laag, maar is veel wetende dat de universiteit een elektraverbruik heeft van bijna 16.000 huishoudens.
 • Het energiegebruik van elk gebouw van universiteit Leiden is te vinden via duurzaam in beeld (scrol met je muis over plattegrond van de Campus voor het juiste gebouw en vind uit hoeveel gas en elektra wordt gebruikt).
   

Klik hier voor de gids: Sustainable Guide

Klik hier voor de korte versie van de gids: Sustainable Guide

Deze website maakt gebruik van cookies.