Universiteit Leiden

nl en

Centre for Modern Urban Studies

Projecten

Het Centre for Modern Urban Studies is momenteel bezig met de uitvoering van verschillende projecten. Huidige projecten richten zich op Haagse veranderingen in het heden en verleden.

Het leven van verzetsheldin/schilderes Ru Paré

Anne van Mourik en Prof. Dr. Wim Willems doen samen onderzoek naar Henrica Maria Ru Paré. Een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog 52 Joodse kinderen redde. Een verzetsheldin, maar ook een kunstenares en Haagse persoonlijkheid. Van Mourik schrijft over Ru Paré op een wikipediapagina. Willems vertelde over de zoektocht naar Ru Paré aan De Gelderlander. Naar aanleiding van het onderzoek zal in maart 2018 een boek verschijnen bij uitgeverij Boom met de titel: ‘Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré’.

200 Jaar Nutsspaarbank

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat de Haagse Nutsspaarbank werd opgericht als bank voor de gewone man en vrouw, de kleine spaarder. De bank was gevestigd aan de Riviervismarkt in Den Haag, waar nu het Nutshuis staat. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Prof. Dr. Wim Willems en Henk Looijensteijn en betreft het verzamelen van alle bijzondere en mooie verhalen die in de afgelopen 200 jaar zijn ontstaan. Lees er over op 200jaarnutsspaarbank-fonds1818.nl of kijk naar de tiendelige reeks ‘Goed Geld’ bij TV West aan het einde van dit jaar. Ook dit onderzoek zal uitmonden in een boek ‘Goed Geld. 200 jaar Nutsspaarbank’ die in juni 2018 bij dezelfde uitgeverij zal verschijnen.

Andere projecten

Verder werkt promovenda Saskia Gras via het duale project met Prof. Dr. Wim Willems als promotor aan haar dissertatie over de geschiedenis van de Vrije Academie in Den Haag. Gras hoopt haar dissertatie eind 2017 te verdedigen.

Aniek Smit werkt met promotors Leo Lucassen en Willems aan haar dissertatie over Expats in Den haag en Jakarta. Ook Smit hoopt aan het einde van dit jaar haar dissertatie te kunnen verdedigen.

Tot slot wordt er aan een Engelse vertaling van het boek ‘Hier woonden wij. Hoe een stad zijn Joodse verleden herondekt’ van Willems en Hanneke Verbeek gewerkt door Rivka Peijra. Het boek wordt in 2018 onder de titel ‘The Way We Were’ verwacht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.