Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Centre for Modern Urban Studies

Geschiedenis migranten online in beeld

Wim Willems en Leo Lucassen houden zich al vele jaren bezig met de geschiedenis van migratieprocessen en migranten. Zij zijn beide betrokken bij twee uitgebreide websites die dit voor Nederland in tekst en beeld in kaart brengen: het Historisch Beeldarchief Migranten en Vijf Eeuwen Migratie.

Historisch Beeldarchief Migranten

Het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM) richt zich op het aanleggen van een representatieve beeldcollectie van de geschiedenis van migranten in Nederland. Het is ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. In het beeldarchief worden foto's verzameld uit particuliere collecties van migranten die in de twintigste eeuw naar Nederland kwamen. Hun fotoalbums bieden een unieke blik op de geschiedenis van vestiging en inburgering, van aanpassing en cultuurbehoud, van identiteit en ondernemerschap. Weinig andere bronnen weten het dagelijks leven zo direct te treffen. De foto's van het HBM zijn gedigitaliseerd en beschreven.

Vijf Eeuwen Migratie

Vijf Eeuwen Migratie is een initiatief van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten, speciaal voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van migratie naar Nederland.

In de beelden, verhalen en documenten over de Nederlandse geschiedenis is de betekenis van migratie en migranten veelal onderbelicht gebleven. De website Vijfeeuwenmigratie.nl streeft naar het zichtbaar en toegankelijk maken van al bestaand materiaal over dit onderwerp.

Naast historische informatie en collecties van archieven en musea is ruimte gemaakt voor bijdragen van deskundigen, amateurhistorici en bezoekers van de website. Met een inlogaccount kunnen bezoekers hun eigen 'erfgoed' toevoegen door (persoonlijke) verhalen, foto's en filmpjes te uploaden. Ook kan worden gereageerd op berichten op de website.

Bekijk de verhalen, foto's en filmpjes of voeg u eigen erfgoed toe op de website van Vijf Eeuwen Migratie.